Проблеми с отчитането и консумацията на МВ с Виваком Мобикс

TRACKER
Мнения: 343
Регистриран: 11 апр 2006, 17:49

Re: Проблеми с отчитането и консумацията на МВ с Виваком Мобикс

Мнение от TRACKER » 24 юни 2019, 10:51

Да разбираме, че ти трябва подробна извадка с трафика към всяко от IP-тата които са достъпвани?
Това сигурно и ДАНС го нямат :D

tzincbg
Мнения: 6134
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Re: Проблеми с отчитането и консумацията на МВ с Виваком Мобикс

Мнение от tzincbg » 24 юни 2019, 12:13

Имат всичко. Теленор са ми го правили на предплатена.

eenev
Мнения: 2
Регистриран: 30 яну 2020, 14:49

Re: Проблеми с отчитането и консумацията на МВ с Виваком Мобикс

Мнение от eenev » 30 яну 2020, 15:15

Малко offtopic
Колега ET, тъй като си писал, че ползваш Mobix-a и за видео наблюдение, може ли да споделиш имал ли си някакви проблеми при достъпването на камерите дистанционно и ако си имал как си го решил, защото от няколко месеца се боря безуспешно. Накратко, на вилата сме вързали DVR DAHUA(в момента не съм сигурен какъв модел беше) по LAN и 8 броя камери. В началото всичко работеше, за около седмица, в последствие като се прибера вкъщи, имам достъп за ден-два до камерите и връзката се разпада. Отивам уикенда на вилата, рутера работи, свързвам се с Wi-fi и от там с камерите, но дистанционно камерите не могат да бъдат достъпени, рестартирам го(изключвам-включвам захранването) и нещата се оправят, но всичко е временно. Звънял съм десетки пъти на оператор, като всеки път им обяснявам ситуацията, те ми казват че услугата не била подходяща за видео наблюдение(въпреки че като подписвах договора и обясних закакво ще го позлвам не ме предупредиха) и ги моля да ми го ресетнат дистанционно и временно се оправят нещата. Последно време мобикса направо "умира", тръгвам си от вилата и след час няма никой. Забелязах че се случва понякога, да свети втория индикатор в червено, при което не мога да се свържа и по Wi-fi с него. Стигнах до там, че се съгласиха да ми подменят устройството, но не съм сигурен че това ще е решението а и искат да им занеса устройството и тогава да ми дадът ново, обясних им че е свързано с камери и не искам да оставам без връзка с тях(колкото и нестабилна да е) тъй като имам възможност да ходя на вилата само уикендите. Пробвах и да им предложа пари, като депозит и да им върна подмененото устройство след седмица, но ми отказаха.

reedsolomon
Мнения: 109
Регистриран: 19 ное 2018, 22:29

Re: Проблеми с отчитането и консумацията на МВ с Виваком Мобикс

Мнение от reedsolomon » 30 яну 2020, 17:33

Ще ти кажа аз лично как съм го направил на вилата в планината, а ти си реши дали ти се занимава да го правиш.
Ползвам за рутер един mifi с openwrt. Има вградена батерия, която му дава до 10 часа автономна работа при спиране на тока (около 5, заради скапания сигнал на Виваком). OpenWRT-то вдига vpn до рутера ми у нас и през него достъпвам DVR-а. Не разчитам на P2P функцията. Самият DVR съм го вързал по WiFi и освен локалните записи, качва и снимки на SD картата в MiFi-а при засичане на движение (за всеки случай, ако някой го открие и реши да го открадне). Понеже няма кой да ходи, ако нещо се бъгяса връзката, съм му написал скрипт да проверява vpn-а и интернет връзката, да ресетва модема или евентуално дори да рестартира рутера, ако нищо друго не помогне. До момента работи вече няколко години, дори и в най-тежките бури и прекъсвания на тока и мобилната мрежа (Виваком почти нямат резервирано захранване и спират малко след като спре и токът) и винаги е успявал да възстанови връзката.

Един съвет - настрой рутера им да работи само на 3G/4G, а не на Auto. Защото ако мине на 2G е много вероятно там да са спрели данните (защото това е Виваком), връзката ще е стабилна, рутерът ще работи, но интернет няма да има.

eenev
Мнения: 2
Регистриран: 30 яну 2020, 14:49

Re: Проблеми с отчитането и консумацията на МВ с Виваком Мобикс

Мнение от eenev » 31 яну 2020, 18:04

Ще се вслушам в съвета ти относно настройката на мрежата. Смятам като съм там да пробвам да "разчовъркам" настройките на тва устройство, дойде ми и като идея да проверя дали има някакъв log записващ какво се случва, може да ме насочи към проблема. Благодаря за отговора!

Отговори