Huawei иска първа да пусне смартфон със сгъваем дисплей

tzincbg
Мнения: 6134
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Re: Re: Huawei иска първа да пусне смартфон със сгъваем дисплей

Мнение от tzincbg » 27 юли 2018, 08:54

Туй на ZTE e с два дисплея и си го затваряш като книга. Не е наистина сгъваем да можеш да си го навиваш.

Потребителски аватар
n1
Мнения: 268
Регистриран: 31 юли 2006, 10:51

Re: Huawei иска първа да пусне смартфон със сгъваем дисплей

Мнение от n1 » 27 юли 2018, 09:47

Тия митове и легенди за смартфони със сгъваем дисплей вървят вече година, подкараха първо Майкрософт с Андромеда, ама и те са стигнали до под кривата круша (woo)
Nokia 7 Plus DS
MS Lumia 950 DS

Потребителски аватар
Вито
Мнения: 5146
Регистриран: 09 яну 2008, 01:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Huawei иска първа да пусне смартфон със сгъваем дисплей

Мнение от Вито » 27 юли 2018, 12:15

[Quote]Това не зная дали си струва да се коментира![/Quote]
Няма смисъл. И това няма общо със свещена простота, откровена простотия си е.
SAMSUNG Note 10 Plus Black
HUAWEI Mate 10 Pro Blue
NOKIA 808 PureView Black

Потребителски аватар
board
Мнения: 6045
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Re: Re: Huawei иска първа да пусне смартфон със сгъваем дисплей

Мнение от board » 27 юли 2018, 12:39

[Quote]Тия митове и легенди за смартфони със сгъваем дисплей вървят вече година[/Quote]
Наистина ги четем от не знам си колко години, но този път май в действителност Самсунг да готови да пуснат такова утройство, която ще видим началото на следващата година.

tutt50
Мнения: 39
Регистриран: 19 ное 2018, 22:29

Re: Re: Re: Re: Re: Huawei иска първа да пусне смартфон със сгъваем дисплей

Мнение от tutt50 » 27 юли 2018, 17:28

[Quote] нито имат технология, [/Quote]

Сигурен ли си, че нямат технологията? Аз досега не съм видял дори едно видео с реално работещ сгъваем телефон на Самсунг- показват дисплейчета, но не и телефон. Ето ти клипче от преди 2 месеца на което ВОЕ открито показват на някакво изложение работещ модел на сгъваем телефон и доста други интересни неща ако изтърпите акцента на китайците. Видимо е доста далеч от готов продукт, но пък и никой не показва по такива места последната версия на разработките си- все пак не е нужно "врагът" да вижда докъде са стигнали ;)

https://www.youtube.com/watch?v=_Mgs7P16Gao


Все още ли смяташ, че нямат технологията и чакат да я откраднат от някъде?
Но си прав- Хуауей не смятат да продават тези начални бройки, ще оставят на Самсунг "удоволствието" да тестват поносимостта към безбожни цени на клиентите и да си начукат яките загуби.
Китайците гонят реклама и не го крият- ще произведат едни бройки, ще ги раздадат за тестове на кой ли не по света и ще си гарантират поне 1 месец яко внимание от техн. общност и това ще им струва стотици пъти по-малко от същият обем реклама. Общо взето излиза, че ще питат "Искате ли такъв телефон?", но не като показват шарени картинки, а като покажат реално работещ модел и според реакцията ще действат нататък. И най-вероятно после ще кажат "Интересът от нашите клиенти към тая хуйня е твърде малък и засега няма да произвеждаме такива телефони, но ще продължим да развиваме технологията." или някоя глупост в този смисъл, но това е друга тема.

StefiMo
Мнения: 805
Регистриран: 09 сеп 2012, 11:58

Re: Huawei иска първа да пусне смартфон със сгъваем дисплей

Мнение от StefiMo » 27 юли 2018, 17:55

Има нещо друго. До сега Microsoft имаха няколко проекта на разгъващи се устройства, но всичките бяха отменени. По причина – липса на софтуерна поддръжка. В случая, Гугъл ще трябва да напишат доста нови неща, ако искат потребителите да имат някакво ново усещане. А това не е като да разместят менютата и да сменят цветовете за да има нова версия. Сигурно поне една година ще им трябва да докарат нещо адекватно. И остава варианта, китайците да измислят някакъв софтуер, дори и дървен, който да върши работа поне на първо време. Понеже реално те ще ги произвеждат, сигурно така и ще стане.
Другото, което е сложно, е в самия дизайн на устройството. Никой си няма идея, какво трябва да стане. За това и няма как да се напише софтуер за това нещо. А и са много вариантите. Не като да махнеш трите хардуерни бутона, и да ги направиш софтуерни.

Потребителски аватар
board
Мнения: 6045
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Huawei иска първа да пусне смартфон със сгъваем дисплей

Мнение от board » 28 юли 2018, 01:19

Е добре де BOE имат дисплей подобен на този който ни показа Самсунг преди 5 години. В самото клипче като човека пита, кога ще може да си купи такова устройство, му отговарят, може би след 1-2 години.

От друга страна Huawei нямат нищо общо с тази технология. Но искат да вземет чужд дисплей, който не е готов за ползване в краен продукт, да го монтират на някакъв тестов телефон и да се хвалият как са голямата работа и са направили технологична революция. Смешна работа.

tutt50
Мнения: 39
Регистриран: 19 ное 2018, 22:29

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Huawei иска първа да пусне смартфон със сгъваем дисплей

Мнение от tutt50 » 28 юли 2018, 02:22

Защо упорито отказваш да мислиш- трябва ли да те причисляваме и теб към групичката глупаци с водач Миленчо? Но ще приема, че не ти е ден и затова си свалил нивото толкова...

Чудя се кое не схващате, че все обсъждате дисплея- да се направи самият дисплей гъвкав не е чак толкова сложно и години наред виждаме такива от кой ли не. Зорът е останалата част от телефона как ще се пригоди към сгъването и промените в резултат на него- вземи няколко листа хартия, свий ги около някоя химикалка за да се получи 7-8мм. дъга и ще схванеш къде е главният проблем.
Дисплеят е максимум 15% от сложността в уравнението и докато ВОЕ се занимават с него за Хуауей остава да се борят с другите 85% от задачата + трябва да съчинят някакъв софтуер щото бай Гугъл не е написал нищо по въпроса- не ми изглежда да "нямат нищо общо" ;)

ПС: И целта не е да правят техн. революция- важното е да се докаже на тълпите малоумни хейтъри, че Китай отдавна инвестират в собствени идеи и технологии и резултатите са налице. И като бонус ако мизерна фирмичка като ВОЕ + Хуауей които макар и големи все още растат и са далеч от Самсунг изкарат прилично работещо решение (пък било то и не съвсем готово за продажби) това ще е не само шамар за корейците, а много як шут в мързеливият им и дебел гъз.

ПС2: Забравяме за Горила глас и какъвто и да е протектор- получаваме скъп телефон чийто дисплей ще се драска сравнително лесно, ти би ли купил такъв телефон? Аз и много други хора- НЕ, дори и цената да е разумна...

StefiMo
Мнения: 805
Регистриран: 09 сеп 2012, 11:58

Re: Huawei иска първа да пусне смартфон със сгъваем дисплей

Мнение от StefiMo » 28 юли 2018, 10:27

По въпроса за BOE.
https://www.ixbt.com/news/2018/07/28/nazvan-krupnejshij-proizvoditel-televizionnyh-panelej-po-itogam-pervogo-polugodija.html
Хич не са дребнички. Големите размери за Самсунг се правят от LG последните няколко години.
BOE още не са се намесили сериозно в малките екрани, но другата година и това ще се промени, когато Apple почне да ползва техните дисплеи.
Самсунг го избутват от всякъде бавно... но сигурно.

На мен друго ми направи силно впечатление, последния абзац. Колко се сриват цените за една година. Може само да си представи човек, как се отразява на производителите такъв спад.

Потребителски аватар
board
Мнения: 6045
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Huawei иска първа да пусне смартфон със сгъваем дисплей

Мнение от board » 28 юли 2018, 12:09

Сериозно бъркаш къде е проблема за това, още да не сме видяли телефон със сгъваем дисплей. Основно предизвикателство си остава именно дисплея. Не е толкова трудно да се направи сгъваем дисплей, но е трудно да се направи такъв, който да издържи на хиляди сгъвания и разгъвания без да се прецака. Никой не иска след няколко месеца експлоатация всички клиенти да си върнат телефоните в сервиза защото имат проблем с дисплея.
Другото голямо предизвикателство, както спомена, е конструкцията. Тук отново е лесно да направиш някаква конструкция стил тази на прототипа на BOE, но такава готова за финален продукт е далеч по-трудно. Примерно както се видя в случая дисплея беше на бабуни в разгънато състояние. Извиването му по външната рамка е лесно, защото прави голям радиус, ама каква е практичността дисплея ти, който вече се драска лесно, да покрива предния, задния и страничния панел. Ако до две седмици не е в дараскотини, ще черпиш. Ако обаче пък решат да го прегъват навътре, за да го предпазят, радиуса на прегъване трябва драматично да се намали. Освен това, ако както в клипа нормално се ползва само едната половина на дисплея, след няколко месеца ще има разлика в цветовете на двете половини и...т.н. подобни проблеми.

Нищо от написаното до тук не те притеснява, ако искаш просто да направиш тестов прототип. И не се съмнявам, че Самсунг са можели да покажат такъв още преди години. Но сега е интересното е да видим, решили ли са всички проблеми и готови ли са с продукт за масова употреба.

А дали бих си купил такъв телефон - по принцип не харесвам конструкции с движещи се части, защото са предпоставка за проблеми. Но в случая изкушението, да имаш компакто устройство с огромен дисплей в джоба, е голямо. Така че по-скоро бих си взел, но едва ли от първите устройства на пазара.

P.S. написах това от телефона и ако можех да го разгъна за двойно по-голям дисплей, сигурно щеше да ми е по-лесно ;)

Отговори