Страница 1 от 1

България девета в света по скорост на 4G връзката

Публикувано: 12 юни 2017, 21:29
от Eur0tica
[Quote]България е на девето място в света по скорост на 4G, показва доклад на Open Signal за представянето на 4G мрежите в света.
Преди страната ни са само Сингапур, Южна Корея, Унгария, Норвегия, Холандия, Люксембург, Хърватия и Нова Зеландия. След България са страни, като Дания, Великобритания и Швеция.

По показателя „наличие на 4G” обаче страната ни е едва на 34-о място, а на челни позиции тук са Южна Корея, Япония, Норвегия, САЩ, Хонконг, Холандия, Литва, Швеция, Унгария и Тайван.

За съставянето на класацията от OpenSignal направили над 19 милиарда измервания от 558 260 смартфона и смарт устройства, за да сравнят скоростта и наличието на 4G в 75 страни.
Макар че обичайните заподозрени продължават да доминират в класацията по скорост на LTE (Long-Term Evolution – бел. ред.), очертават се някои интересни тенденции. 4G революцията в Индия изстрелва страната на 15-о място по индекса за наличност на 4G мрежа.

Източна Европа се превръща в средище на мощните LTE връзки, а редица страни в Западна Европа започват да се разделят с репутацията си за ограничен обхват на 4G.

Южна Корея и Япония все още са единствените страни, които могат да осигурят LTE връзка в над 90% от времетраенето на тестовете. Но в топ 10 се получават известни размествания, като САЩ се изкачват до четвърто място спрямо десето в предишния доклад. Тайван и Унгария дебютират в топ 10 с малко над 83% наличност.

Подобрение на LTE обхвата се наблюдава във всички 75 страни, включени в анализа. В ноемврийския доклад само 11 държави бяха надхвърлили прага от 80% за наличност, докато сега те са 16. Някои големи европейски страни, като Германия, Франция и Ирландия, обаче все още са на дъното на класацията с 60% наличност.
Скоростта на 4G връзката също расте, като сега 15 страни имат средна скорост на LTE от 30 мегабайта в секунда спрямо 11 в предишния доклад. Все още обаче нито една държава не е преминала прага от 50 мегабайта в секунда.
Източна Европа е особено забележителен регион от гледна точка на скоростта на 4G. Унгария, Румъния, Литва и Латвия отдавна се справят добре по този показател, но към тях вече се присъединяват България, Хърватия и Сърбия, отбелязват авторите на анализа.

В Западна Европа Испания и Италия започват да се отличават от съседите си с високата скорост на 4G връзката си.[/Quote]
Интересно четиво :)

Re: България девета в света по скорост на 4G връзката

Публикувано: 12 юни 2017, 21:46
от Nik_21
Този пишман "анализ" е просто една платена реклама (една хуйня), която няма нищо общо с действителността. Включили ми моля ти се Литва и Латвия, а за Русия, която е на светлинни години пред Прибалтика, една дума не са обелили. Смешници!

P.S. От там идвам и имам лични наблюдения.

Re: България девета в света по скорост на 4G връзката

Публикувано: 12 юни 2017, 22:25
от r3tr0
Понеже не видях линка към оригинала https://opensignal.com/reports/2017/06/state-of-lte

А за колегата по-горе - има я Русия. Само че предвид територията и населението, което трябва да се покрие трудно би се конкурирала с доста по-малките държави.

Re: Re: България девета в света по скорост на 4G връзката

Публикувано: 13 юни 2017, 09:14
от samoznai
Необосновано мнение на човек, който изобщо не е прочел източника.
И дори да е платена реклама, кой я е платил?

Re: България девета в света по скорост на 4G връзката

Публикувано: 13 юни 2017, 09:16
от chilko
За 6 месеца падаме от 6-о място на 9-о. Средната скорост също намалява от 34,26 Mbps на 34,07 Mbps.

Re: България девета в света по скорост на 4G връзката

Публикувано: 13 юни 2017, 14:57
от kipe
Направо съм учуден колко сме напред и то пред доста развити страни. Почвам да мисля, че нещо не е наред или нещо недоразбирам? След като по всякакви класации сме все на опашката, това как да си го обясним?

Дано операторите не размислят след тези резултати и не предприемат действия за ограничаване на скорости, потребление и вдигане на цени. Те цените току що осезаемо ги вдигнаха, де. Дето има една приказка "много добре, не е на добре"