Софтуерен ъпдейт ще се бори с червенеенето на дисплея в част от Galaxy S8

STE1
Мнения: 517
Регистриран: 14 окт 2006, 20:35

Re: Re: Re: Софтуерен ъпдейт ще се бори с червенеенето на дисплея в част от Galaxy S8

Мнение от STE1 » 22 апр 2017, 22:48

При милиони произведени бройки е нормало да има и дефектни .
Samsung Galaxy S10 Plus

Потребителски аватар
Ванката
Мнения: 9216
Регистриран: 15 сеп 2011, 10:28

Re: Re: Re: Re: Софтуерен ъпдейт ще се бори с червенеенето на дисплея в част от Galaxy S8

Мнение от Ванката » 22 апр 2017, 23:08

Вито, поиграх си сега с моя Едж и да ти кажа, когато е в режим "адаптивен дисплей" можеш да го направиш да червенее, да зеленее и синее. Само че не се получава толкова фрапантно.

Не знам за червенеенето, но аз забелязвам друг проблем. Вижте като снимах на бял фон самсунга и айфона. При самсунга се виждат някакви ленти, все едно снимам срещу телевизора.:D
Samsung Galaxy S10+ PRISM SILVER 128GB
Samsung Galaxy S9+ CORAL BLUE 64GB
GARMIN vivoactive 3

nikolaiii
Мнения: 961
Регистриран: 15 ное 2006, 10:03

Re: Re: Re: Re: Софтуерен ъпдейт ще се бори с червенеенето на дисплея в част от Galaxy S8

Мнение от nikolaiii » 22 апр 2017, 23:26

Софтуера прави цветовете ,а панела само ги визуализира,но някои хора не могат да го проумеят.
С s2 имаше подобен " проблем" и всичко беше оправено именно със ъпдейт.
Лично мен това слабо ме интересува , защото нямам подобен ефект на телефона си за голямо съжаление на всички, които злорадстват тук по темата .
В настройките на телефона има опция за регулиране на бялото, а да не говорим какво може да се коригира с един ъпдейт. ..

nikolaiii
Мнения: 961
Регистриран: 15 ное 2006, 10:03

Re: Re: Re: Re: Re: Софтуерен ъпдейт ще се бори с червенеенето на дисплея в част от Galaxy S8

Мнение от nikolaiii » 22 апр 2017, 23:35

:D Филмираш се.
Завърти сега телефона с който снимаш хоризонтално и виж ,дали ще има такива линии.;)

TrEnIoRa
Мнения: 176
Регистриран: 18 окт 2005, 23:02

Re: Re: Re: Re: Re: Софтуерен ъпдейт ще се бори с червенеенето на дисплея в част от Galaxy S8

Мнение от TrEnIoRa » 23 апр 2017, 08:25

[Quote]При самсунга се виждат някакви ленти, все едно снимам срещу телевизора.[/Quote]

Те това е PWM!

bladyy
Мнения: 421
Регистриран: 08 юли 2010, 01:00

Re: Re: Re: Re: Re: Софтуерен ъпдейт ще се бори с червенеенето на дисплея в част от Galaxy S8

Мнение от bladyy » 23 апр 2017, 10:20

Ванка, спокойно. Това е нормално за ОЛЕД дисплеите. Това е ШИМ.

Потребителски аватар
Ванката
Мнения: 9216
Регистриран: 15 сеп 2011, 10:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Софтуерен ъпдейт ще се бори с червенеенето на дисплея в част от Galaxy S8

Мнение от Ванката » 23 апр 2017, 10:46

Според това което прочетох за ШИМ, лед технологията е вредна за очите. Вредна и то много. Май най-добре са телефоните с IPS дисплеи. Ето повечко инфо http://www.retropcmania.com/2012/11/pulse-width-modulation-in-lcd.html , ако знаех че е толкова сериозно положението, щях да се замисля дали да го взема. Дано и айфоните не почнат масово да ги правят с олед дисплеи.
Вижте снимката.
Samsung Galaxy S10+ PRISM SILVER 128GB
Samsung Galaxy S9+ CORAL BLUE 64GB
GARMIN vivoactive 3

TrEnIoRa
Мнения: 176
Регистриран: 18 окт 2005, 23:02

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Софтуерен ъпдейт ще се бори с червенеенето на дисплея в част от Galaxy S8

Мнение от TrEnIoRa » 23 апр 2017, 11:12

Ми не, не е нормално има и ОЛЕД без ШИМ, тук там някоя Нокия и тук там някое ЛГ, просто това е предпочитания метод защото е по евтин, а пък Вие си мислете, че сте си купили "премиум"!

Докато бях студент ми се налагаше да стоя доста време пред монитор с ШИМ, та се чудех защо съм като пребит всеки ден.
Е разбрах, след като го смених с такъв без!
ШИМ е метод за управление на скоростта на постояннотокови двигатели, тук няма работа, въпреки, че лесно може да се вдигне честотата и да не оказва чак такова вредно влияние.
Но, на никой не му пука, важни са печалбите!

Spikul
Мнения: 1114
Регистриран: 23 ное 2014, 12:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Софтуерен ъпдейт ще се бори с червенеенето на дисплея в част от Galaxy S8

Мнение от Spikul » 23 апр 2017, 11:23

И от какво точно се плашиш? Тази статия отпреди 4 години е доста некоректна.
Нормално е колкото по-бързодействащ е един дисплей, толкова повече да трепти! Електронно-лъчевите тръби (кинескопите) и плазмените дисплеи имат най-голямо трептене, а не OLED.
LCD имат най-малкото трептене, но ако си чел статията, която за мен е напълно несериозна, там казват и че LCD е вреден за очите, включително и твоя IPS:
[quote]Преди да продължим по-нататък трябва да направим важно уточнение за трептенето на различните типове монитори. Не са малко потребителите, които правят аналогия между честотата на CRT монитор (60-120Hz) и тази на LCD монитор (60-75Hz) като намират "логично" обяснение защо старият монитор ги е уморявал по-малко.
Двете технологии са несравними по тези показатели, защото при "тръбният" монитор става въпрос за [B]електронен лъч, който "рисува" изображението точка по точка, докато при LCD цялото изображение премигва с 60-75Hz[/B].
Проблемът на LCD мониторите не идва от трептенето на течните кристали, а от лампите, които осветяват тези кристали отзад.
Съществуват нови модели монитори, с по-високи честоти на опресняване на образа (течните кристали), но това по никакъв начин не редуцира проблема, свързан с трептящата подсветка.[/quote]
Това е най-глупавото обяснение, което съм чел, защото луминофора свети по-силно от подсветката.
Така, че не вярвай на всичко, което четеш в нета!
По-дразнещо за мен е трептенето в лунисцентните лампи, защото е с по-ниска честота, но никой не ги сменя.
А OLED ще станат масови и в това изобщо не се съмнявай ;)

StefiMo
Мнения: 805
Регистриран: 09 сеп 2012, 11:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Софтуерен ъпдейт ще се бори с червенеенето на дисплея в част от Galaxy S8

Мнение от StefiMo » 23 апр 2017, 12:05

Ванка, ще ти го обясня по-простичко и по-разбираемо.
Винаги има нещо дето да трепти, въпроса е какво и с каква честота.
Всички дисплеи, различни от xLED, нещото дето свети е подсветката. Ако загасне, няма да видиш нищо, черно. Подсветката е лампи или LED(светодиоди). Лампите са инертни, свети газ, и той не може толкова бързо да се пали и гаси (ms). LED-вете са безинертни. Тази подсветка има два начина да се пали – ШИМ или постоянно напрежение. В 99% от случаите се използва ШИМ, тъй като е по-евтино, по-компактно и по-малко загрява. Тъй наречените LED телевизори, си е най-обикновен LCD телевизор с LED подсветка (а не с лампа). Предимството е чисто рекламно, по-тънък телевизор. Лампите няма как да ги направят тънки – 1мм примерно. По-евтино за производство и управление. Истински LED телевизор е с други пари, обикновено още една нула към цената (примерно). На практика не е проблем да се регулира подсветката и с постоянно напрежение (практически най-обикновен стабилизатор на напрежение), но цената се оскъпява примерно с 5 долара :). И нараства малко обема (от дросела) И никой не го прави.
LED екраните нямат подсветка. Там самите точки светят. Самото палене на екрана се осъществява, както последователно се пуска напрежение на един ред и една колона. Така се обхождат всички точки. Няма как да се направи дисплей, на който до всяка точка е закарана жица. Самото напрежение е с две стойности има/няма. Примерно на един дисплей с 1000 точки по едната координата (ред/колона), на всичките точки се пуска това напрежение. За да се регулира яркостта единствения физически начин е да се променя колко време да свети/несвети дадена точка. Няма как да се направи 1000 аналогови стабилизатора за всяка точка да има. За това тук освен ШИМ, друго не може да се ползва. И винаги има трептене, самия принцип не може да бъде друг. Т.е ако някой ти каже, че съществува OLED без ШИМ значи е доста далече … Единственото нещо тук за подобряване е увеличаване на честотата. Примерно няколко kHz на прерисуване. Само дето тази честота я умножаваш по едната координата ( примерно 1000) и се получава скорост на обхождане MHz. Такъв чип още не е измислен и поне в близките 20г няма да се измисли. Цената въобще не я коментирам на това нещо.
Освен това тази честота (на обхождане) я умножаваш по степените на яркост. Примерно, ако са 16, умножаваш по 16. За да ти свети на 50% яркост, 8 пъти/минавания точката ще свети, 8 пъти ще е загасена.

Когато снимаш екран на телефон, има следните варианти:
Ако снимаш клип: Винаги екрана ти „плува”. Честотата на камерата на снимане се разминава с честотата на екрана. Ако трепери и не мърда – са еднакви или кратни.
Ако правиш снимка: Чертите на екрана ги има винаги при LED, ако скоростта на затвора на камерата е кратна на честота на опресняване. При iphone не е LED, a има подсветка. Ако тя не е ШИМ или честота на ШИМ е по-голяма от скоростта на затвора на камерата няма да видиш черти. Все пак за подсветката спокойно може да се направи ШИМ >500Hz, докато ти малко трудно ще снимаш с такава скорост на затвора.

Отговори