Акциите на Apple поевтиняха до ново дъно

vixfix
Мнения: 296
Регистриран: 17 фев 2008, 14:13

Акциите на Apple поевтиняха до ново дъно

Мнение от vixfix » 03 мар 2013, 14:57

Това е много особена ситуация. Не се сещам за друга компания, където цените на акциите да падат при условие, че имат рекордни печалби, но не били \"толкова големи колкото очаквали акционерите\". Това се беше случило миналия месец, мисля и показва тези преувеличени очаквания колко пречат на една мого стабилна финансово компания.

agb
Мнения: 74
Регистриран: 17 юни 2004, 17:58

Re: Акциите на Apple поевтиняха до ново дъно

Мнение от agb » 03 мар 2013, 15:14

Apple е високотехнологична компания, не е просто търговец. Инвеститорите в частност, а и всички хора, очакват от такива компании иновации, не само добри продажби. Иновациите им са в основата на добрите продажби, и Apple точно затова се радва на добро финансово положение. Факт от историята обаче е, че когато една високотехнологина компания забави или спре изваждането на иновации на пазара, тя постепенно започва да губи пазарния си дял. и там се намества друга компания. А Apple не са изкарвали нещо наистина ново от доста време насам. Точно това отразява и поевтиняването на акциите им. Тенденцията ще се обърне тогава, когато Apple се върнат към положението си отпреди 2-6 години, когато бяха пионерите - и при смартфоните, и при таблетите, и при продажбата на услуги, свързани с хардуерните продукти. Ако не успеят - този филм вече са го прожектирали преди 15-20 години...

propov
Мнения: 326
Регистриран: 13 яну 2007, 17:35

Re: Акциите на Apple поевтиняха до ново дъно

Мнение от propov » 03 мар 2013, 22:57

Според мен цените се нормализират.Това им е реалната цена-сега,а раздутата в предните години идваше от всичко друго,но не и от кой знае колко добри продукти.Бяха хванали някакво време на дезориентация на масовият клиент и успяваха да му вменят някой неверни неща.Е,клиентите явно се пообразоваха,отвориха си очите и в близко срочен план няма да останат верни на компанията.Ама тя няма и с какво да ги задържи вече.И това се вижда от анализаторите на пазара и е съвсем естествено и тяхното отрезвяване.

drkalo
Мнения: 109
Регистриран: 26 сеп 2006, 12:29

Re: Акциите на Apple поевтиняха до ново дъно

Мнение от drkalo » 04 мар 2013, 08:00

@agb

Извинявай, но мисля, че смесваш понятията ново и иновация. Нещо ново не е задължително да е иновация. Защо си убеден, че Apple са пионери при таблетите и при смартфоните? Не отричам, че те ги наложиха, разбира се (yes), но съвсем не са пионерите на тази идея нито пък при тези устройства.

Nistel
Мнения: 3594
Регистриран: 26 юли 2004, 01:14

Re: Акциите на Apple поевтиняха до ново дъно

Мнение от Nistel » 04 мар 2013, 08:24

Иновация е да предложиш технология по един добър и използваем начин на достъпна цена и да я направиш масова. всеки може да измисли нещо ново - ето например измислям да можем да летим с перка на гърба. Ама кой ще го купи на някаква безумна цена, уникално грозно и непрактично реализирано. Ако дойде някоя компания и инвестира милиарди в разработката и предложи уникален и практичен начин на добра цена това е иновация.

По темата и аз смятам, че Apple тъпчат на едно място и аз спрях да ползвам iPhone, колкото и невъзможно ми се виждаше това преди една година.

mkpetrov
Мнения: 4074
Регистриран: 05 апр 2009, 18:46

Re: Акциите на Apple поевтиняха до ново дъно

Мнение от mkpetrov » 04 мар 2013, 08:49

Че кога Iphone е бил евтин, или който и да е друг продукт на Apple (Примерно ipod)? Точно това пък е последното нещо, с което са известни.;) И какво му е практичното на телефон без GPS, без 3G и с минимални "смарт" възможности (И приложения)? Нищо иновативно нямаше и тогава, освен създаването на култ около марката (И един multitouch).
Всеги друг на тяхно място щеше да се провали с гръм и трясък с идентични продукти (Не, че и те няма, но ще трябва доста повече време).

drkalo
Мнения: 109
Регистриран: 26 сеп 2006, 12:29

Re: Акциите на Apple поевтиняха до ново дъно

Мнение от drkalo » 05 мар 2013, 00:47

@Nistel
Значи според теб иновация е да съумееш да продадеш нещо по-добре от друг, така ли? (woo)
Мисля, че трябва патентната комисия да се поучи от това твърдение :D

agb
Мнения: 74
Регистриран: 17 юни 2004, 17:58

Re: Акциите на Apple поевтиняха до ново дъно

Мнение от agb » 05 мар 2013, 09:35

Apple не са измислили нито смартфона, нито таблета. Но те въведоха нов начин за работа с тях. Преди това смартфоните бяха основно за бизнеспотребители и ВСИЧКИ работеха с вълшебни пръчици - и Palm и Windows Mobile. Всъщност това беше избора, защото нито ВВ, нито Symbian мога да причисля към смартфоните. Apple отвориха нова глава при ползването на мобилните устройства, и услугите, свързани с тях. Това, че ние тук не сме чували нищо за купуването на музика online през iTunes не означава, че тази функция не съществува, например. Хардуера на Apple никога не е бил кой-знае колко иновативен, просто е в крак с новите тенденции. Но потребителският им интерфейс е иновативен (или по-скоро беше). Също както иновативно въведоха графичната среда за работа с компютър тогава, когато другите пишеха на команден ред (не знам дали помниш това време, колега).

drkalo
Мнения: 109
Регистриран: 26 сеп 2006, 12:29

Re: Акциите на Apple поевтиняха до ново дъно

Мнение от drkalo » 05 мар 2013, 17:51

Точно така, сега вече съм по-съгласен :) Едно е да измислиш нещо, друго е да му направиш маркетинг.
http://en.miui.com/thread-2004-1-1.html
Между другото първият графичен интерфейс, от който взаимстват Apple и Microsoft е на Xerox :)

Отговори