Страница 1 от 2

[заключена] Договор с Теленор кредитна информация?

Публикувано: 06 фев 2018, 19:02
от dimlidera
Здрасти. Имам следния въпрос- искам да сключа договор с теленор, харесал съм си един план от 36 лева. Та обадих се на тяхен оператор да ги попитам накратко как става сключването на договра, тьй като досега не съм сключвал, но момичето каза, че нямало как да знае, на място щяли да ми кажат, зависело от някакво кредитно състояние. Аз съм студент и практически не работя, кредити нямам, но и нямам афиширан доход, който да покажа. Та се замислих, възможно ли е да ми откажат договор, или да ме накарат да предплатя някакви космически суми? Говорим само за абонамент, без телефони и прочее. В момемнта имам договор с ВИВАКОМ, но ми се налага да отворя нов номер и искам да е на теленор. Та ако някой е сключвам, предполагам ще има хаха, може ли да ми каже какво точно проверяват и какво да очаквам като първо плащане? Благодаря!!

Re: Договор с Теленор кредитна информация?

Публикувано: 06 фев 2018, 19:22
от viiipeer
Няма такива абсурдни изисквания, просто отидете в друг офис.

Re: Re: Договор с Теленор кредитна информация?

Публикувано: 06 фев 2018, 19:28
от dimlidera
Зравей, още не съм бил в офис, сега ще ходя тези дни. Просто се обадих да попитам, и момичето, с което говорих, ми даде много сложен отговор. Стори ми се, че беше нова. Просто я попитах каква такса се плаща при подписването- за да знам какви пари да нося в себе си- на което тя ми каза, че няма как да знае, аз я питах поне приблизително, една две такси или какво, отново каза, че не знаела и на място щяли да преценят спрямо някакво кредитно състояние, не можах да разбера, та се притесних. С виваком когато сключих договора платих една такса плюс някаква 10 лева отгоре ако не ме лъже паметта. Никой не ми е изисквал никакви състояния и така нататък. Може да не ме е разбрало момичето правилно, сигурно е мислила, че ще взимам и телефон.

Re: Re: Re: Договор с Теленор кредитна информация?

Публикувано: 06 фев 2018, 22:50
от viiipeer
Пишете какво е станало.

Поздрави!

Re: Re: Re: Re: Договор с Теленор кредитна информация?

Публикувано: 06 фев 2018, 23:08
от MobileBoy
Има кредитна оценка при взимане на лизинг само. Нищо няма да ти искат да предплатиш, споко.

Re: Договор с Теленор кредитна информация?

Публикувано: 07 фев 2018, 11:24
от Doondie
„Здрасти” се казва в отговор на „здравей”. От мен да го знаеш. (yes)

Друг важен житейски урок - кредитна оценка ти прави всеки кредитор (lender), преди да се обвърже в договорни отношения с теб. Може дори бъдещият ти хазяйн да го направи. Колкото по-висока е оценката, толкова по-нисък е рискът от финансови загуби. Затова депозитът е нещо като застраховка, я случай че излезеш некоректен спрямо кредитора.

[u]Как се прави оценката?[/u]
Проверяват ти кредитното досие чрез външна компания и/или използват собствени данни и критерии за оценка на риска. Кредитно досие (поне в Англия, докато бях там) представлява финансовата ти история за последните 5 години - договори за услуги, заеми и прочие финансови ангажименти, както и адресната ти информация. Честата смяна на местоживеене например намаля кредитния ти рейтинг. Друг фактор, който оказва негативен ефект, са честите проверки на досието ти. Най-важно обаче е финансовото ти поведение - забавата за плащане (просрочието) на месечни такси се отразява негативно. За разваляне на договор по твоя вина (спрял си да плащаш) пък да не говорим - тези клиенти са най-рискови.
Досие на всеки поддържат т.нар. credit reference agencies - фирми, чиято дейност се заключава в събиране и обработка на данни. Една от тях, която има подразделение и в България, е Experian. На база на тези данни те ти изграждат кредитно досие, съответно и кредитен рейтинг, който е цифровото изражение на досието ти, изчислен чрез тяхната собствена методология.

Така с данните от кредитното ти досие и съответно знаейки кредитния ти рейтинг потенциалният ти кредитор си прави собствена преценка (допълнителна оценка на риска) дали да влезе в договорни отношения с теб. Колкото по-голям е рискът за него, толкова повече ще иска да се застрахова срещу евентуални загуби. Една такава „застраховка” може да е определен депозит или по-висока лихва по кредитна карта, заем или ипотека. Затова колкото по-добър е кредитният ти рейтинг, толкова по-надежден изглеждаш, оттам и толкова по-добри условия ще получиш.

На база горепосоченото, което допускам, че може дори да не си прочел :D, е напълно възможно за такъв висок план и с оскъдно кредитно досие от Теленор да ти поискат депозит от 100-ина лв.

Успех! ;)

Re: Re: Договор с Теленор кредитна информация?

Публикувано: 07 фев 2018, 11:34
от Ванката
Браво за изчерпателният пост! Просто не повярвах, че може толкова обективно някой, да напише подобно и подробно изчерпателно всичко в едно мнение.

ПС: Дано го прочетат и стратезите от другата тема!

Re: Re: Договор с Теленор кредитна информация?

Публикувано: 07 фев 2018, 13:24
от dimlidera
Благодаря за съветите! В моя случай нямам никаква кредитна история, от гледна точка, че до момента, Слава Богу, не ми се е налагало. Имам единствено договор с виваком, който си плащам редовно, и имах един едногодишен договор с цифрова телевзия N3, който обаче прекратих с плащане на 3 вноски, което си беше по договор, когато смених квартирата. Квартири съм сменял, но адресната регистрация никога.
Интересува ме дали ще ме разпитват за работа и така нататък, официално се водя, че не работя, но неофициално работя в частен сектор, но не ми се иска да давам тази информация.

Re: Re: Re: Договор с Теленор кредитна информация?

Публикувано: 07 фев 2018, 14:50
от Doondie
[Quote]В моя случай нямам никаква кредитна история, от гледна точка, че до момента, Слава Богу, не ми се е налагало.[/Quote]Не ти се е налагало какво - да ползваш мобилни телефонни услуги или да имаш банкова сметка? Или не живееш в България? 8)
Има различни форми на кредитиране. Тегленето на потребителски кредит е само една от тях. Както казах, кредитната ти история включва разнообразна информация. Пример за кредитен рейтинг можеш да видиш в прикачения скрийншот. Не гледай, че сега ми е висок - просто от няколко години не съм там. хаха Отдолу има синтезирани съвети какво може да се отрази благоприятно на рейтинга ти - нарочно ги оставих, за да ги видиш, ако ти е любопитно.

[Quote]Квартири съм сменял, но адресната регистрация никога. [/Quote]Чак сега се замислям, че в Англия май няма понятие "постоянен адрес." Докато бях там (2008-2014), по всяко време можех да си сменя адреса в избирателния списък, без да пращам нотариални актове или съгласие от хазяйн и прочие тъпотии. Попълваш формуляра онлайн, принтираш го и го пращаш по пощата. Съответно по пощата можеше и да гласувам - като гражданин на друга държава от ЕС можех само на местните избори, не и на парламентарните. Съответно в досието ми пишеше дали, откога и на кой адрес съм регистриран да гласувам. Регистрацията в списъка беше "плюс" за рейтинга. Съответно се очакваше и тя да съвпада с адреса, който банката или мобилният оператор например имаха за теб.
Та, не знам как точно това се описва в досиетата в България, но това че по постоянен адрес живееш еди къде си не значи, че по настоящ, временен или какъвто го водят също си там. Това вероятно под една или друга форма се отразява в досието или най-малкото кредиторът го взема предвид. Малко странно е да живееш в един град, пък да подписваш договор за телефон например в друг.
Именно по-продължителното задържане на един адрес, т.е. уседналостта ти се отразява положително върху рейтинга, тъй като те прави с една идея по-благонадежден.

[Quote]Интересува ме дали ще ме разпитват за работа и така нататък, официално се водя, че не работя, но неофициално работя в частен сектор, но не ми се иска да давам тази информация.[/Quote]Освен да те упоят със серум на истината или да те вържат към детектор на лъжата не виждам как иначе ще изкопчат от теб информация, която не искаш да споделиш. хаха (woo)
Всеки кредитор си има собствени критерии за оценка, включително в зависимост от продукта, за който кандидатстваш. Може и да те питат, може и да не те питат. Съответно отговаряш или не отговаряш, т.е. казваш, че не работиш, което официално е така. Каквото и да им кажеш, отговорността за данните е само твоя. Те от своя страна могат да поискат доказателства за дохода или адреса ти. Съответно вземат решение на база на информацията, която имат и която си предоставил. Ако не знаят за обстоятелства, които биха увеличили "привлекателността ти," то не можеш да им се сърдиш, ако решението им не е толкова добро, колкото си се надявал. По принцип говоря, не конкретно за договор за мобилни услуги. Нещата са субективни - мен досега от мобилен оператор не са ме питали за месторабота и доход. Виваком специално, иначе имам и карта на стар план от Боб, но не помня и там да са питали каквото и да е. Което не значи, че не са проверили другаде. Просто мен изрично не са ме питали. Виваком специално нали ги бяха осъдили, задето събират прекалено много лични данни.

Не че ме интересува и ме касае - даже напротив, твоя работа си е - но ако си се насочил към план Тотал за 36,99, може да погледнеш и план Мтел без граници 3XL, който за същата такса предлага 3000 МБ повече. Минутите за международни разговори също са различни, но там зависи дали ти трябват изобщо и дали към ЕС (за Мтел) или съответно зона 1/2 и Балкани (за Теленор).
При всяко положение попитай в Теленор за необявения им план, за който си разбрал, че може да се сключва до края на месеца, на 21 лв с неограничени минути и 10 000 МБ, ако те удовлетворява изобщо. (yes)

[Quote]Ванката:
Браво за изчерпателният пост![/Quote]Мерси! :)

Re: Re: Re: Re: Договор с Теленор кредитна информация?

Публикувано: 07 фев 2018, 17:34
от dimlidera
Благодаря ти за помоща до момента :) Но наистина ми се струва доста сложно това. Във ВИВАКОМ отидох и свед 20 минути си тръгнах с номер. Зимата на 2016-2017 хванах коледна промоция 25 лева с 12 гб интернет. Основно ми трябва план с добър интернет, ако има по- евтини още по добре, но нищо под 10ГБ не ми върши работа, защото постоянно работя онлайн.
Относно кредитната история отново не разбрах какво биха проверили, конкретно за мобилен абонамент. Естествено ако отида да взимам телефон или друго на лизиниг, но за абонаментен план, не знаех.
Не ми пречи да ме проверяват- както казах нямам нищо тегелено, купувано или изплащано на мое име, единствено договор към ВИВАКОМ, който си върви, и договор за кабелна и интернет, който прекратих спрямо правилата преди година и нещо. Относно квартирите, договорите ми не бяха нотариално заверявани, тоест бяха на хартия и на доверие, не мисля, че тази информация въобще ще им изкочи, не че ми пречи, но квартири съм сменял доста за по няколко месеца.
Това, което единствено ме притеснява, че се водя официално безработен, реално правя пари онлайн, но не се водя декларирано на работа. Осигурявам се сам и така нататък.
Съгласен съм да им предплатя една- две вноски, но ако ми искат някакви депозит суми тип 100-200 лева, не мисля, че бих подписал, по- скоро ще отворя втори номер във ВИВА.