Някой "вътрешен" знае ли нещо по въпроса?Telefon2003 написа: ↑04 окт 2019, 08:43Нещо интересно
http://bgrabotodatel.com/company/77 Започва сливане на мобилните мрежите на Теленор и Виваком. Половината поддръжка след това ще бъде съкратена.
Ако е вярно ще останат две мрежи а1 и общата на Вива и Теленор![]()
Келнера има споделена мрежа в Чехия от 2011 https://www.capital.bg/biznes/kompanii/ ... _pazara_v/
Състояние на мрежите плюсове и минуси
-
- Регистриран: 30 апр 2007, 15:06
Re: Състояние на мрежите плюсове и минуси
-
- Регистриран: 11 юли 2019, 07:00
Някакъв анонимник написал нещо, несериозно е да се взима под внимание, и аз мога да напиша, че А1, Вива и Теленор се сливат...предвид картелните споразумения, това даже ще е по-близо до истината.
Ако сравните брошурите на А1 и Виваком ще си помислите, че става дума за една и съща компания. Едни и същи цени, едни и същи планове, едни и същи мениджъри..
Здравейте,
Имам въпрос относно мобилните мрежи
според този сайт http://planinar.org/%D0%BE%D0%B1%D1%85% ... %82%D0%B0/ има напълно различни начини в изграждане на мрежите на А1, Теленор и Виваком и по-конкретни мрежду това на първите и другите два.
Какво е особеното?
Вземаме например Велико Търново:
А1 имат 18 базови станции
Теленор и Виваком по 8
т.е А1 имат двойно повече.
На много други места забелязвам, че А1 имат двойно повече базови станции от другите два телекома, но оттук идват въпросите:
Кой има повече покритие?
Това да имаш по-малко клетки с цел оптимизиране на разходите ли е или просто А1(мтел) са от повече време на пазара и затова имат повече?
Моля някои по-разбиращ да отоговори.
Благодаря
Имам въпрос относно мобилните мрежи
според този сайт http://planinar.org/%D0%BE%D0%B1%D1%85% ... %82%D0%B0/ има напълно различни начини в изграждане на мрежите на А1, Теленор и Виваком и по-конкретни мрежду това на първите и другите два.
Какво е особеното?
Вземаме например Велико Търново:
А1 имат 18 базови станции
Теленор и Виваком по 8
т.е А1 имат двойно повече.
На много други места забелязвам, че А1 имат двойно повече базови станции от другите два телекома, но оттук идват въпросите:
Кой има повече покритие?
Това да имаш по-малко клетки с цел оптимизиране на разходите ли е или просто А1(мтел) са от повече време на пазара и затова имат повече?
Моля някои по-разбиращ да отоговори.
Благодаря
-
Ами определено покритието на А1 си е най-добро (Да, 4Г-то им е зле, но пък 3Г-то е най-добро). Теленор и Вива и според собствените им карти си личи, че имат много сериозни дупки, не знам как толкова лекомислено ги хвалят. И не е като да не са верни картите (Е, поне откъм информация къде има клетки/няма клетки, за което може да се съди по червеното петна - извън градовете си личи доста добре). А че лъжат за силата на сигнала в градовете е ясно). Аз сам съм се убедил, че е така, и то без да обикалям кой знае колко - дори покрай София, на километри от града. Има места, където телефонът намира обхват дори на Булсат, докато на Теленор, примерно, и 3Г не намира (Имам чувството, че не само са им малко клетките, но и като обхват всяка клетка е по-слаба в сравнение с тези на другите 2 опеаратора, особено тези на Вива. Вива ако имаха колкото А1 клетки, щяха да са много пред другите два оператора откъм покритие.
Определено съм съгласен с колегата за мрежата на А1. Определено е с най-добро покритие в страната - без значение от режима на работа! И е истина, че в 3г. А1 е с най-добро ниво на скорост в мрежата..Теленор и Виваком са на едно ниво в 3 г мрежа ( даже Вивата са е заебали). Най-висока скорост има при Виваком следвана от А1 и последна по скорост е Теленор ( зависи в кои райони по крайбрежието Теленор е номер 1) За качество на разговорите Теленор са номер 1 - най-малка латетност при свързване, най-добро VOLTE и изключително качество при провеждане на разговорите. А1 е следващия по ниво.Вивата само в VOLTE ок иначе е като руска радиостанция. Наистина не знам кой е най-добър. всеки си е с предимства и недостатъци, но за нет бих си взел А1. Минавам в 3г и навсякъде имам мрежа....По автомагистрала Тракия, А1 е с най-добро 4г покритие....нямат VOLTE ИЛИ VOWIFI, но пък ще имат есим:)
Да Теленор и Виваком се хвалят с какво - модерни (до колкото може) 4g мрежи и нови телхнологии - volte, vowifi, EVS кодек при виваком, mimo 4x4 lte. И докато предните две години двата оператора инвестираха главно в 4г мрежите си като най-последно и модерно поколение, Мтел и след това А1 (че ако ги питаш тях се смятат за нов оператор нямащ нищо общо със стария) имаха проект с Нокия за обновяване на 3г мрежата си. Тотално забравили в коя година се намираме и какво са обещавали при пускането на 4g мрежата си, а именно volte и mimo 4x4. И затова и в момента нямат голямо населено място, където да са оставили само 5mhz на 2100 за 3g. Силата на сигнала в градовете поне при виваком е доста точна. От всички големи градове останаха София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе без lte900. Дори в Хасково 900 беше на 3mhz лента, сега е на 5.defierofodds написа: ↑04 окт 2019, 15:43Ами определено покритието на А1 си е най-добро (Да, 4Г-то им е зле, но пък 3Г-то е най-добро). Теленор и Вива и според собствените им карти си личи, че имат много сериозни дупки, не знам как толкова лекомислено ги хвалят. И не е като да не са верни картите (Е, поне откъм информация къде има клетки/няма клетки, за което може да се съди по червеното петна - извън градовете си личи доста добре). А че лъжат за силата на сигнала в градовете е ясно). Аз сам съм се убедил, че е така, и то без да обикалям кой знае колко - дори покрай София, на километри от града. Има места, където телефонът намира обхват дори на Булсат, докато на Теленор, примерно, и 3Г не намира (Имам чувството, че не само са им малко клетките, но и като обхват всяка клетка е по-слаба в сравнение с тези на другите 2 опеаратора, особено тези на Вива. Вива ако имаха колкото А1 клетки, щяха да са много пред другите два оператора откъм покритие.
Нормално да е 3г мрежата най-бързата все още е 2х5mhz DC-HSDPA на 2100 именно поради липсата на 4г войс услуги. В зони с 2600mhz Виваком ще дръпнат много със постижимите скорости с използването на mimo4x4 на 1 или повече честоти според възможностите на крайното устройство. Проблема при не-волте устройства при виваком е в дропването до 2г по време на разговор и разговора наистина не е чак толкова качествен. С 3г телефони има hd voice Amr_wb, а за волте има и EVS кодек където качеството на разговора просто минава на друго ниво.mjoy383 написа: ↑04 окт 2019, 16:13Определено съм съгласен с колегата за мрежата на А1. Определено е с най-добро покритие в страната - без значение от режима на работа! И е истина, че в 3г. А1 е с най-добро ниво на скорост в мрежата..Теленор и Виваком са на едно ниво в 3 г мрежа ( даже Вивата са е заебали). Най-висока скорост има при Виваком следвана от А1 и последна по скорост е Теленор ( зависи в кои райони по крайбрежието Теленор е номер 1) За качество на разговорите Теленор са номер 1 - най-малка латетност при свързване, най-добро VOLTE и изключително качество при провеждане на разговорите. А1 е следващия по ниво.Вивата само в VOLTE ок иначе е като руска радиостанция. Наистина не знам кой е най-добър. всеки си е с предимства и недостатъци, но за нет бих си взел А1. Минавам в 3г и навсякъде имам мрежа....По автомагистрала Тракия, А1 е с най-добро 4г покритие....нямат VOLTE ИЛИ VOWIFI, но пък ще имат есим:)
Последна промяна от Maxthon на 04 окт 2019, 16:34, променено общо 1 път.
-
Да, в града Вива е бетон, докато при А1 4Г-то е с нестабилен обхват. Обаче цялостно именно при А1 можеш да разчиташ да имаш интернет и разговори на най-затънтени места. Теленор и Вива инвестират в 4Г, но само в подобрение и подмяна на вече съществуващи клетки. Не съм видял да се появи ново място с покритие на картите им от много време, а не е като да няма нужда.Maxthon написа: ↑04 окт 2019, 16:22Да Теленор и Виваком се хвалят с какво - модерни (до колкото може) 4g мрежи и нови телхнологии - volte, vowifi, EVS кодек при виваком, mimo 4x4 lte. И докато предните две години двата оператора инвестираха главно в 4г мрежите си като най-последно и модерно поколение, Мтел и след това А1 (че ако ги питаш тях се смятат за нов оператор нямащ нищо общо със стария) имаха проект с Нокия за обновяване на 3г мрежата си. Тотално забравили в коя година се намираме и какво са обещавали при пускането на 4g мрежата си, а именно volte и mimo 4x4. И затова и в момента нямат голямо населено място, където да са оставили само 5mhz на 2100 за 3g. Силата на сигнала в градовете поне при виваком е доста точна. От всички големи градове останаха София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе без lte900. Дори в Хасково 900 беше на 3mhz лента, сега е на 5.defierofodds написа: ↑04 окт 2019, 15:43Ами определено покритието на А1 си е най-добро (Да, 4Г-то им е зле, но пък 3Г-то е най-добро). Теленор и Вива и според собствените им карти си личи, че имат много сериозни дупки, не знам как толкова лекомислено ги хвалят. И не е като да не са верни картите (Е, поне откъм информация къде има клетки/няма клетки, за което може да се съди по червеното петна - извън градовете си личи доста добре). А че лъжат за силата на сигнала в градовете е ясно). Аз сам съм се убедил, че е така, и то без да обикалям кой знае колко - дори покрай София, на километри от града. Има места, където телефонът намира обхват дори на Булсат, докато на Теленор, примерно, и 3Г не намира (Имам чувството, че не само са им малко клетките, но и като обхват всяка клетка е по-слаба в сравнение с тези на другите 2 опеаратора, особено тези на Вива. Вива ако имаха колкото А1 клетки, щяха да са много пред другите два оператора откъм покритие.
При А1 също не съм видял да има нови базови станции според картата им, но там просто им по-малко нужда, докато Вива и Теленор...Ами отвори картите, дори веднага след околовръстното имат места, където практически липсва 4Г, а и 3Г (Отделно, че ако не се лъжа, 3Г-то при тях е максимално орязано откъм честоти, та и да имаш горе-долу сигнал, пак не е ясно ще ти свърши ли работа). Нали се сещаш, че при това положение "новите технологии" хич няма да те стоплят (Да не говорим, че и това VoLTE си е една голяма пародия засега, поне при Вивата, с тази избирателна и крайно ограничена поддръжка на апарати). То номерът не е само да имаш качествена докато си в центъра.
-
Да, точно. Просто на този етап за по-отдалечените райони 3Г-то си остава по-удачен и балансиран вариант от 4Г-то, и според мен е правилна политика да се набляга на него. Имаш си добър обхват, имаш си добро качество на разговорите, имаш и ползваем интернет.Maxthon написа: ↑04 окт 2019, 16:22Нормално да е 3г мрежата най-бързата все още е 2х5mhz DC-HSDPA на 2100 именно поради липсата на 4г войс услуги. В зони с 2600mhz Виваком ще дръпнат много със постижимите скорости с използването на mimo4x4 на 1 или повече честоти според възможностите на крайното устройство. Проблема при не-волте устройства при виваком е в дропването до 2г по време на разговор и разговора наистина не е чак толкова качествен. С 3г телефони има hd voice Amr_wb, а за волте има и EVS кодек където качеството на разговора просто минава на друго ниво.
Отделно, че и батерията все пак се точи осезаемо повече на 4Г. Особено извънградско това е от още по-съществена важност.