Договор за интернет без съгласие на титуляра

flyawayy
Мнения: 1
Регистриран: 24 фев 2012, 13:54

Re: Договор за интернет без съгласие на титуляра

Мнение от flyawayy » 13 авг 2012, 20:12

Преди време беше задължително съгласието на титуляра на телефонният пост, като се попълваше специфична бланка за това, но вече не е необходимо. Мисля, че в края на 2008г. или началото на 2009г. премахнаха това условие за изрично съгласие. Това което може да се направи е синът ти да се пробва да премести интернет услугата на адрес или населено място където няма техническа възможност за ползване на услугата под един или друг предтекст, но не е 100% сигурно, че Виваком ще се съгласят. Също можете да питате какво ще се случи с интернета ако си преместите телефонният пост например защото за местене на интернет има такса а за телефон мисля, че няма.
Но нормалният път е:
1. Питате дали не може да се откаже в 7 дневен срок както може да стане с мобилните.
2. Жалба до Виваком.
3. Жалба до КЗП, като може да им обясните, че става въпрос за сделка от растояние(мисля, че тези ги третират като "Нелоялна практика" )

Потребителски аватар
Luke_Netwalker
Мнения: 754
Регистриран: 12 дек 2011, 13:30

Re: Договор за интернет без съгласие на титуляра

Мнение от Luke_Netwalker » 13 авг 2012, 21:33

[Quote]1. Питате дали не може да се откаже в 7 дневен срок както може да стане с мобилните.
2. Жалба до Виваком.
3. Жалба до КЗП, като може да им обясните, че става въпрос за сделка от растояние(мисля, че тези ги третират като "Нелоялна практика" )[/Quote]

За (1) не знам как стоят нещата, но от (2) и (3) полза няма. Патил съм. От КЗП могат само да им кажат, че не е хубаво да правят така. Комисията за регулиране на съобщенията е шеф на мобилните оператори и нейните решения имат задължителен характер.

sabin_zaimov
Мнения: 399
Регистриран: 03 май 2011, 20:40

Re: Договор за интернет без съгласие на титуляра

Мнение от sabin_zaimov » 13 авг 2012, 22:23

Не е нужно титуляра на поста и интернета да са едно и също лице. Вече е друг въпроса как е сключен договора за интернет. Ако всичко е редовно, договорът трябва да се изпълни. Ако не е си има ред. Най - вероятно всичко е редовно. Все пак всеки си е отговорен за действията си, щом е излезнала сметка за плащане интернета е ползван поне месец. Време е Българинът като клиент да израсне. Аз също съм бил недоволен от услуги предоставяни ми от даден оператор като цени и т.н. но съм си изпълнил договорите.

KOBRETI
Мнения: 5889
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Re: Договор за интернет без съгласие на титуляра

Мнение от KOBRETI » 13 авг 2012, 23:44

При Вива това е възможно - в една квартира преди време телефонът беше на хазяина, а АДСЛ-а беше на мое име. Мисля, че ходихме заедно, за да потвърди и той все пак.

[Quote]Така че единствената възможност е синът ти да поиска прекратяване на договора на база техническа невъзможност за предоставяне на услугата.[/Quote]
Доколкото си спомням условията на договора, ако телефонният пост бъде закрит, договорът за АДСЛ се прекратява по вина на абоната, подписал за АДСЛ, и му се начислява неустойка!!!

KOBRETI
Мнения: 5889
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Re: Договор за интернет без съгласие на титуляра

Мнение от KOBRETI » 14 авг 2012, 00:16

[Quote]Ако имате документ, че оборудването е върнато, то това може косвено да послужи, че Виваком приема отказа от договора сключен по телефона. Понеже от друга страна, приемането на оборудването от клиента се счита за потвърждение на сделката[/Quote]
Това при Вива не е много ясно :) Аз преди имах Хармония. В един момент ми казаха, че договорът ми на АДСЛ-а към Хармонията е изтекъл и мога да го спра като си запазя СИМ картата. ОК, отидох в магазин и спрях АДСЛа, върнах модема. Нооооо... Таксата си продължи да идва 21 лв... Тогава ми помогна колега от форума тук да оправим проблема...

KOBRETI
Мнения: 5889
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Re: Договор за интернет без съгласие на титуляра

Мнение от KOBRETI » 14 авг 2012, 00:24

[Quote]Време е Българинът като клиент да израсне. [/Quote]
Принципно си прав, но не и за конкретния случай... Някой ти звъни у вас, там синът или дъщеря ти си прави купон, вдига някой от купона и кава - ами, искам договор... Или някой твой съсед си пуска нет на твоя телефон без знанието ти! Не е редно такъв договор да бъде подписван без съгласието на титуляра на телефонния пост...

Най-важният въпрос е дали синът има 18 години. Ако не - направо обявявайте договора за невалиден... Ако да - принципно е трябвало да мисли какво прави... Щом и договор е сключил, значи са си говорили по телефона поне 20 минути, да му запишат всички данни и т.н.... Не може да се каже, че е било едно "да" и хоп - договор...

dandi72
Мнения: 171
Регистриран: 22 юни 2006, 08:56

Re: Договор за интернет без съгласие на титуляра

Мнение от dandi72 » 14 авг 2012, 22:30

Аз също ползвах ADSL на телефон който бе на името на хазяйката, при подписването на договора дори не потърсиха нейното съгласие. Титуляр на телефона си остана тя, аз пък бях титуляр на ADSL-а и така тя си плащаше таксите за телефона, аз си плащах таксата за интернета. Месец преди изтичането на договора пуснах предизвестие и спрях услугата защото не ме устройваше скороста която ми предлагаха от Виваком, Общо взето за една година съм оставал без интернет за помалко от 8 часа. Имаха някакъв проблем тогава и аз се регистрирах на сайта за което ми намалиха с почти 1/3 таксата за месеца. Единствения вариант май остава ако синът ти е малък, да се успори договора.

jjf
Мнения: 175
Регистриран: 11 фев 2010, 13:32

Re: Договор за интернет без съгласие на титуляра

Мнение от jjf » 15 авг 2012, 00:45

Аз не можах да разбера точно- вие използвали или сина ви използвали ли сте интернета ? Ако да, то няма логика да не си платите за тази услуга, все пак сте я ползвали. Но пък имате право да се откажете от договора за вбъдеще .
И не се подвеждайте по това, че няма подписан документ, това не означава че няма договор. Писмената форма тук е за доказване, а не за действителност. За да има договор е достатъчно да има съгласие. А как Вива ще доказва устно сключен договор си е техен проблем :)
Според мен е коректно да си платите месеците, които сте ползвали интернет (ако сте ползвали), да върнете модема и да не се занимавате повече.

KOBRETI
Мнения: 5889
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Re: Договор за интернет без съгласие на титуляра

Мнение от KOBRETI » 15 авг 2012, 22:54

[Quote]да върнете модема и да не се занимавате повече.[/Quote]
Аман от чукчи - четете преди да пишете бе, хора!

Точно това не могат да направят, защото ще трябва да платят неустойка за предсрочно прекратяване на договора!

deyana_tg
Мнения: 7
Регистриран: 23 яну 2012, 14:02

Re: Договор за интернет без съгласие на титуляра

Мнение от deyana_tg » 14 дек 2012, 16:18

Една хубава новина - Сагата приключи в наша полза! :)

Виваком в крайна сметка, след няколко жалби от наша страна ни отговориха, че ще анулират договора. Това означава, че ще спрат да ни притесняват, заплашват чрез СГ Груп, че имаме задължения и т.н.

Един съвет - не се отказвайте и не се поддавайте на заплахи от страна на мобилни оператори и тем подобни. Правото в повечето случаи е на страната на потребителя.

Успех на всички! (yes)

Отговори