Големи недомислия във Vivaz

CDarev
Мнения: 5
Регистриран: 05 фев 2004, 11:49

Големи недомислия във Vivaz

Мнение от CDarev » 15 авг 2010, 21:53

След като досега съм ползвал SE P800 и P1i, а в петък се сдобих с SE U5i (Vivaz) установих колко по-недомислени и неудобни стават уж удобните "smart-фони.

Vivaz-ът ми е с PDA R2AK007, CDA R15A и phone SW R2B005 и ето с какво се сблъсках.

1. Маркирах в P1i всичките си контакти, "Send as Bluetooth" и на U5i-то се появи един .vcf (vCard) файл с много (около 1500) контакта. От този файл обаче тъпият S60 вижда само първия контакт и то не с всичките си полета.
Жива простотия е обменът на еднотипна информация от два смарт-фона на една и съща фирма с една и съща операционна система използвайки стандартен формат да предизвиква различна интерпретация.

---Ако някой все пак иска да си прехвърли контактите във Vviaz-а под формата на vCard трябва да подмени файла contacs.vcf в архив направен от SE PC Suite (Backup and Restore). Архивът е обикновен ZIP. При възстановяването на архива върху телефона се избира да възстанови само контактите.

2. Приложението SE PC Suite не показва всички полета от записите в телефона. Например полето Telephone (home), което присъства в P1i и в U5i не се вижда в PC Suite.

3. От десет години записвам телефонните номера в контактите си в следния формат:
+359 (XX) ###-##-##
С този формат P800 нямаше никакъв проблем - при редактиране и записване в БД-то оставаха в този формат, а телефонът спокойно си ги избираше или пращаше SMS-и, както и изобразяваше името от контакта при позвъняване.
При P1i записаните в този формат телефони работеха без проблем, но отварянето на записа за редактиране в телефона веднага го преобразуваше до +359XX#######. Тъпотия. Показването на името при позвъняване също работи ако номерът е записан в красивия формат.
Обаче в "творението" Vivaz, телефонните номера, записани при прехвърлянето в красивия формат, не могат да бъдат набирани, нито да бъдат показвани имената при входящо повикване. SMS-ите работят без проблем. Върховно усещане.

4. Кой малоумник е решил, че "Delivery status"-ите на изпратените SMS-и трябва да са в отделна папка, вместо в папката "Изпратени" идея си нямам. Вероятно разпръснатостта на информацията е някакъв вид по-удобна ергономия.

5. Разпознаването на текст отново е в пъти по-неудобно от старата концепция при UIQ обложката. Идеята да превключваш режима на буквите и символите, които ще въвеждаш ръкописно е нелепа.

6. При опита за обновление на firmware-то с нещо по-ново резултатът беше изгубването на приложението "Playnow" (нещо като SE Store).

7.Настройката на снезора на акселерометъра е неточна и прекалено често върти екрана, без реално да има изменение в положението на телефона.

8. Без външно приложение от телефона не може да се разбере колко е заредена батерията.

Само заради последната точка трябваше да пуснат нова версия на софтуера заедно с пускането на пазара на телефона. А от тогава има поне три месеца.

Отговори