"Мобилтел" ще трябва да плати до 60 млн. лева за подновяване на лице

nmnikolov
Мнения: 1027
Регистриран: 19 ное 2008, 22:47

Re:

Мнение от nmnikolov » 22 мар 2014, 13:25

Дали не е по-добре да си остане административната такса от 380лв. за подновяване на лиценза, а отделно да се въведат едногодишни такси за всяка честота по отделно и на база използваните честоти да се изчислява всеки оператор по колко пари дължи за цялата година. Годишната такса за всяка честота да се определя задължително до края на предходната година, да се сумират сумите на всички използвани от оператора честоти и парите да са изискуеми да кажем до края на февруари-март. По този начин всички оператори ще са в равнопоставено положение и ще могат да включат тези разходи в бизнес плановете си.

Все си мисля, че предложеният от мен вариант не е никак сложен и стига да са искали са могли лесно да го приложат. Приетото законово изменение обаче си е чист рекет само на един оператор...

AVKansazov
Мнения: 4038
Регистриран: 22 сеп 2010, 14:10

Re:

Мнение от AVKansazov » 22 мар 2014, 14:46

[Quote]А ти слагай запетайки.[/Quote]
Къде?
[Quote]готов ли си да ми се извиниш публично във форума? [/Quote]
Не се срамувам да призная грешките си!
Почвай да мислиш как да се опиташ да ме минеш ;)
само не ме занимавай с глупости!
Lenovo Moto Z2 Force 9.0 + Lenovo Z6 Pro 9.0 + Huawei MediaPad M5 Lite 8.0 + Xiaomi MiBox 3 9.0
+ Xiaomi MiBox S 9.0 + Huawei Watch GT Sport + Huawei Band 3 Pro

sgs_maniak
Мнения: 1549
Регистриран: 22 окт 2013, 12:18

Re:

Мнение от sgs_maniak » 23 мар 2014, 11:24

И според мен трите оператора трябва да са равнопоставени и може би съответната такса за ползване на честотите трябва да се плаща всяка година за да се избегнат подобни ситуации.

@PLAYLIFE
Мнения: 1709
Регистриран: 02 апр 2009, 00:24

Re:

Мнение от @PLAYLIFE » 26 мар 2014, 14:08

За пореден път се убеждавам, че българинът е с адски висока граница на търпимост и голяма съпричастност към чуждите неволи. Последните две, разбира се са добродетел, но много ме е яд, когато засягат нечии интереси, особено финансови такива, а когато стане въпрос за благотворителност, помощ на деца в неравностойно положение, стимулиране на разждаемостта - сме гола вода, а точно заможните и можещите помагат най-малко в такива ситуации. Ето и в случая: тръгнали сте да мислите какво е честно за някакви чуждестранни организации и фирми, как не са изправени пред равни условия и други такива, а не се замисляте, когато ви свалят кожата от гърба и ви се присмиват в очите. Когато цената на едро е 3 стотинки/минута а те ви клатят с 28-32 стотинки за същото, това не е ли около 1000% печалба...и това без месечните такси? Операторите дават стотици хиляди лева за реклама с цел продажба на повече продукти и услуги, съответно увеличаване на приходите и печалбата си, а в същото време толкова хора се нуждаят от животоспасяващи операции, деца умират от глад и недоимък и какво правят за тях титаните с огромни печалби на фона на българския народ?
За операторите - хората искащи нормални условия и цени, естествено са Ганьовци и мизерници, комплексари и идиоти. Ще се оправим, ама няма да е тоя век, че и другия... с такова посредствено мислене и висока граница на търпимост!
Поста ми не е насочен към някой конкретно, не искам да обидя някой заради разбиранията му, както и не говоря конкретно САМО за мобилния оператор Мтел, но това е моята гледна точка и не се стърпях да я изразя. Явно или съм луд или някой хора не виждат по-далеч от носа си, съжалявам! :S

Анкъл Самюъл
Мнения: 424
Регистриран: 10 май 2006, 08:32

Re:

Мнение от Анкъл Самюъл » 26 мар 2014, 14:16

От прочетеното едно мога да ти кажа - ти си един от малкото не луди в тази страна.
Съмнявам се, че мнозинството реално оценява батака в който живеем и липсата на каквато и да било перспектива в обозримото бъдеще. Трябваше да си стоим там в Памир някъде.

nmnikolov
Мнения: 1027
Регистриран: 19 ное 2008, 22:47

Re:

Мнение от nmnikolov » 26 мар 2014, 16:14

Аз лично не защитавам Мтел, а съм против решението да се искат пари само от един оператор и то с толкова бързо приета промяна в закона. И тук изобщо не става въпрос само за мобилните оператори и за това кой реално ще изплати тази такса. Проблемът е, че това решение е само едно от стотиците такива последните години и е ясен знак към всички инвеститори да стоят далеч от България. А без чужди инвестиции е ясно до къде ще докараме икономиката си... Просто в България няма ясни правила и с просто око се вижда, че държавата пряко се намесва с цел обслужване на определени бизнес интереси. Ами и аз да съм инвеститор няма да стъпя в такава страна.

milen888
Мнения: 1864
Регистриран: 15 ное 2006, 15:50

Re:

Мнение от milen888 » 26 мар 2014, 19:20

Напълно те подкрепям, с две ръце се подписвам, под това което си написал!
[Quote]За пореден път се убеждавам, че българинът е с адски висока граница на търпимост[/Quote]
За голямо съжаление е точно така!
[Quote]Ето и в случая: тръгнали сте да мислите какво е честно за някакви чуждестранни организации и фирми, как не са изправени пред равни условия и други такива, а не се замисляте, когато ви свалят кожата от гърба и ви се присмиват в очите. Когато цената на едро е 3 стотинки/минута а те ви клатят с 28-32 стотинки за същото, това не е ли около 1000% печалба...и това без месечните такси?
За операторите - хората искащи нормални условия и цени, естествено са Ганьовци и мизерници, комплексари и идиоти. Ще се оправим, ама няма да е тоя век, че и другия... с такова посредствено мислене и висока граница на търпимост![/Quote]
Сега за неразбралите- условията са еднакви за всички оператори, няма нечестно третиране! Глобул и Виваком също ще си платят тези такси, когато им дойде редът- при подноняването на лицензите за честотите, веднъж на 10-15 години. Ако не беше променен закона, Мтел нямаше да плати нищо за ползването на честотите за следващите 10 години- това честно ли е?!? Дори и новите стартиращи оператори бяха принудени да си платят- Булсатком 20 млн. лв., а Макс телеком 30 млн. лв., което за тях е много по натоварващо и доведе до забавяне на старта им и така удари и по нас, потребителите с липсата на конкуренция и с едни от най-високите цени за мобилни услуги в Европа! Така че, нека и мтел да си плащат като всички останали! Стига са изнасяли само печалбите към Телеком Австрия!
60 млн. лв. е смешна такса- това е за следващите 10 години! Тоест по 6 млн. лв. на година. Според мен даже им е малко това плащане, имайки предвид, че имат над 800 млн.лв.. годишни приходи! Или за 10 години- над 8 млрд. лв. приходи! От които над половината е печалба според собствените им финансови отчети!!!
Затова- стига манипулации! Въобще няма да ги засегне това плащане!
Единстеното, което трябва да ни интересува нас, потребителите е тръгването на двата нови оператора, по-голяма конкуренция и най-после европейски цени и оферти!!!

dandi72
Мнения: 171
Регистриран: 22 юни 2006, 08:56

Re:

Мнение от dandi72 » 26 мар 2014, 21:45

Изобщо не си луд, затова и първия ми пост в тази тема е
[Quote]Стига само дарения от тази държава[/Quote]
дарения към фирмите не разбрахте ли че една държава има пари когато си събира данъците, тогава има и за социални помощи, тогава има и за лекарства за болните, пенсии за пенсионерите и има ли смисъл да изброявам още?

KOBRETI
Мнения: 5889
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Re:

Мнение от KOBRETI » 27 мар 2014, 02:18

[Quote]Когато цената на едро е 3 стотинки/минута[/Quote]
Цената на едро и себестойността са 2 много различни неща... Да не би да нямат никакви други разходи?

Давам пример: Този гащеризон.
http://store.auto-kart.com/bg/karting-gashterizoni/21-gashterizon-k1-level-1.html

На мен ми идва на дилърска цена от 83,75 долара (117,25 лв при курс 1,40 за по-лесни сметки).
Доставка до БГ - 60,70 долара (84,98 лв)
Обърнато в ЛВ, дотук 202,23 лв
Слагаме ДДС на митницата 20% = 40,45 лв + 6 лв такса обработка
Слагаме и 6 лв доставка до клиента в България
И се оказва, че при дилърска цена 117,25 лв, себестойността на гащеризона ми излиза 254,68 лв без в това число да съм калкулирал допълнителни разходи като телефонни обаждания, време за писане на имейли, изпращане на пари, получаване на пари, изпращане на стоката, нито пък времето, което съм отделил да кача продукта онлайн и да го рекламирам така че да достигне клиентът до него...

Така че това с \"цената на едро\" не е точно така, както си го мислиш...

KOBRETI
Мнения: 5889
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Re:

Мнение от KOBRETI » 27 мар 2014, 02:22

[Quote]Сега за неразбралите- условията са еднакви за всички оператори, няма нечестно третиране! Глобул и Виваком също ще си платят тези такси, когато им дойде редът- при подноняването на лицензите за честотите, веднъж на 10-15 години. [/Quote]
Точно в това е проблемът... До след няколко години този закон както сега беше променен по поръчка, отново ще бъде променен по поръчка от същия човек и таксата ще отпадне... Ако си мислиш дурго, силно се заблуждаваш...
Да не говорим, че когато са подписвали документите за лиценза, на Мтел им е казано, че след първоначалния период ще плащат по 360 лв, а сега \"е, сори, няма да са 360 лв, а ще са едни милиони\"... Все едно ти да си вземеш телефонен номер, да развиеш супер успешен бизнес и като ти изтече договорът, операторът да ти каже \"абе, сори, ама за да преподпишеш договора, трябва да дадеш едни 10 000 лв, иначе ти взимаме номера и нямаш право да го пренесеш\" ;)

Отговори