Измислен астероид, насочил се към Земята наистина може да те накара да се замислиш

radko89
Мнения: 188
Регистриран: 30 авг 2008, 21:42

Измислен астероид, насочил се към Земята наистина може да те накара да се замислиш

Мнение от radko89 » 08 май 2019, 10:26

Здравейте,

Аз, като фен на космоса и космическите науки реших да постна една интересна статия, на която попаднах в Space.com
Реших, че някой може да я намери интересна, а и ми хареса, че няма нищо общо с политика, пристрастия или настроения и разглежда интересен аспект от живота, с който можем да се сблъскаме по всяко едно време.

Ако темата намери интерес в достатъчно от вас нямам против, че даже бих се радвал да го правя регулярно, когато нещо прихване вниманието ми.

Поиграх си да преведа статията (нямам претенции, че преводът е перфектен, но слагам линк към оригиналът, който иска може и на англииски да си я чете), дано някой поне открие нещо полезно и развлекателно в четивото.

P.S. Знам, че форумът е за телефони и телекомуникации, но т.к. изпитвам носталгия към форумите, като средство за връзка със съмишленици (пуст фейсбук) реших, че може и подобна тематика да намери място тук.


Измислен астероид, насочил се към земята наистина може да ви накара да се замислите

Изображение
Учени, инженери, ръководители и водещи по извънредни ситуации прекараха седмицата преструвайки се, че са открили астероид, насочил се към земята

Едно е да говорим за възможността астероид да удари земята и какво бихме могли да сторим. Съвсем друго е да видим как ядосана червена черта преминава през атмосферата от Хавай, през Северма Америка и Африка маркирайки следата от потенциален сблъсък.
Именно този сценарии сблъска голям брой учени по астероидите, експерти по защита на земята, ръководители и отговорници по извънредни ситуации на Националната конференция на академията по астронавтика с тема Защита на планетата, която се състоя в мериленд миналата седмица.

- “Това беше наистина интересна и забавна възможност за участие в симулацията“, каза Лори Глаз, директор на „Планетарните науки“ в НАСА.
- „Забавно беше защото видях толкова много хора, които наистина обмислят всички възможни варианти как бихме могли, като общество да се справим с потенциална заплаха за планетата.

Упражнението обхващаше почти цялата времева линия на подобен сценарии, включващо учени, които откриват хипотетичния астероид през март 2019, посещение с разузнавателен апарат, опит да бъде отклонен, който се проваля. Това от своя страна води до унищожаването на Манхатан в рамките на следващите 10 дни. (нито едно от тези събития не е реално.)

Измисленият астероид е бил създаден от Пол Чодас, учен в центъра за изследвания на блико-земни обекти, който разработва подобни сценарии от 90те години на миналия ве,
Има висока стойност в разглеждането на различни сценарии, в които астероид може да унищожи земята, споменава той.

- „С увеличаването на прецизността на тези симулации възникват въпроси, за които никога не съм мислил“ каза Чадос пред Space.com. – „Включваме нови хора, които работят по порблема.. Честно казано получаваме много страхотни идеи.“

Подобни упражнения предоставят на общоността за планетарна, учените и дизайнерите на космически апарати които имат опит в идеите за откриване и отклоняване на застрашаващи ни астероиди, възможност да добият нови идеи и мнения от експерти в други области.
Въпреки, че сблъсък с астероид може да ви се струва екзотичен кризисен случай в никакъв случай не можем да си позволим неглежирането на подобни учени.

- „Подхождаме към бедствието разглеждайки всички опасности“, каза Деймън Пен, помощник във федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ. –„Не с толкова интерес към причината за дебствието, колко към това какви са последствията и кой би бил засегнат“.

За разлика от други, по-стандартни извънредни ситуации, сблъсък с астероид може да бъде предвиден с години. По време на конференцията хипотетичният астероид бе забелязан осем години преди сблъсъка. Липсваше и много информация, без която участниците трябваше да работят и да взимат решения на 30 април.

Сформирана е група за реакция ръководена от Глаз, която има за цел да определи каква ще е реакцията на САЩ след като чуе мнението на различните учени – астрономи, дизайнери и обществеността. (В сценария тази среща се състои в края на Юли.)

Тази реакция, подкрепена от хипотетични 2 милиарда долара включва и обръщение към ООН за организиране на кампания за събиране на данни за обекта от земята, изпращане на апарат и проектиране на мисси за отклоняване на космическата скала.
Докато Глаз представяше плана на конференцията бе очевидно, че я изживяваше, като с подсмиване обясняваше, че говори по 20 минути след 30 секундно мислене.
Тя също така спомена, че упражнението и е дало реална перспектива относно планетарната отбрана.

- „Някои от аспектите на сценария се припокриват с работата, която върша в момента. Трябва да разчитам на специалисти в отделни области и да получа най-добрите предложения от тях и след това да взема решение базирано на тази информация“, каза Глаз. – „Да бъдеш на конференцията и да видиш как тези сценарии се разиграват в релно време наистина ми помага да вникна и разбера от какво значение е планетарната защита в рамките на моята организация.“
Тя също спомена, че несигурността е била най-трудната част от упражнението. – „Знаем, че трябва да действаме бързо ако искаме да реагираме своевременно, знаейки, че това ще генерира много допълнителни разходи и усилия, преди още да сме сигурни, че има нужда от това.“

Това също е атмосфера, в която експертите за управление на извънредни ситуации трябва да се чувстват сигурни. – „Понякога си сигурен, понякога не. Подобна е ситуацията при работа с урагани. НОАА (национална администрация за океани и атмосфера) са много добри в предвиждането на подобни ситуации и последствията от тях, но също така могат да кажат, когато е прекалено рано да се вземе решение т.к. информацията и моделите не съвпадат.“

По време на разиграването на сценария присъстващите изпитаха чувството за ранна несигурност от първа ръка, когато пропада техният план за отклоняване на астероида и в крайна сметка просто преместват сблъсъка от Денвър в Ню Йорк.

- „Ако действаш прекалено бързо (това е най-съществената част от моята работа) поставяте под мерник места или хора“ – спомена Пен. – „Ако действаш прекалено бавно пък нямаш достатъчно време за евакуация. Уцелването на точния момент е най-трудната задача.“

Симулацията ще послужи като тренировъчна площадка за експертите да създават контакти и връзки с други техни колеги и организации, да помислят за подобна ситуация без напрежението, че това ще повлия на хиляди хора.

- „Не е толкова невъзможен сценарии, не е трудно да помислим по върпоса“, казва Пен. – „ всичко това е част от това да бъдем подготвени като нация.“


Източник:
Space.com

Nik21
Мнения: 135
Регистриран: 25 дек 2018, 09:22

Re: Измислен астероид, насочил се към Земята наистина може да те накара да се замислиш

Мнение от Nik21 » 09 май 2019, 07:50

Браво! И аз съм фен на космоса и оценявам труда ти и времето което си отделил за превода.

Отговори