Импулсен телефон предлага съмнителни актуализации за Viber

Swabhav
Мнения: 385
Регистриран: 27 фев 2009, 17:19

Импулсен телефон предлага съмнителни актуализации за Viber

Мнение от Swabhav » 18 мар 2016, 09:09

[Quote]Ако наскоро сте получили SMS съобщение за актуализиране на Viber, или пък за инсталиране на „защитно“ приложение Viber Locker, не бързайте да му отговаряте. Очевидно някой изпраща такива съобщения от импулсен телефонен номер единствено с идеята да прави пари от това.

Съобщенията се получават като SMS от номер 191906. Как изглеждат съобщенията може да видите на скрийншотовете към статията, които са предоставени от мобилен абонат от България. От тях се вижда, че самите съобщения са на български език, макар и с лош правопис, което означава, че са направени специално за българските абонати.

С една проста проверка в Google се установява веднага, че номерът 191906 е свързан с агенция за кастинги „МТД БГ“, чийто едноличен собственик според Търговския регистър е 28-годишен софиянец. Според информацията в този сайт фирмата организира „Национален фотоконкурс „Звездите на България“. Условието да гласувате за някой от участниците в този конкурс е да изпратите SMS именно на номер 191906. В сайта на конкурса е посочено, че цената на един SMS е 6 лв. Друг любопитен факт е, че същият номер изскача и в няколко обяви за…еротични масажи.

Агенция за модели, която междувременно предлага масажи и софтуер за Viber? Звучи несериозно, но нататък става още по-интересно. Според репортаж на „Нова телевизия“ въпросната агенция има доста съмнителна репутация. Тя залага на една добре позната схема за измъкване на пари от наивните „клиенти“: обещава им, че ще ги направи звезди, ако си платят съответната такса. Обещанията за звездна кариера обаче никога не се сбъдват.

sunnygames

Има и още. Регистрираният в Полша разработчик на мобилни приложения SunnyGames продава продуктите си чрез плащане с SMS до същия този импулсен номер. Именно Sunny Games предлага приложението Viber Locker и други приложения и игри. Единствената информация за това кой стои зад Sunny Games е, че става дума за компания, регистрирана в Полша.

Пак в сайта на фирмата с много ситни букви е записано, че „за използването на услугите в http://bg.sunnygames.club изисква плащане чрез СМС с добавена стойност… Чрез регистрирането и изпращането на СМС с добавена стойност, към всеки от посочените по-долу кратки номера, Вие се съгласявате с Общите условия на услугага, с факта, че имате навършени 18 години, както и че Вие сте притежател на използвания мобилен номер или имате разрешение от притежателя на мобилния номер….Плаащния се приемат от клиенти на следните мобилни оператори – Mtel; Telenor; Vivacom. Изпратете SUN 7094 на кратък номер 191906 (6.00 лв. с ДДС) за 5 дни достъп“.

За да се „регистрирате“ в сайта е необходимо да въведете мобилния си номер. Това означава, че ако някой разполага с вашия телефонен номер, той би могъл да го въведе в сайта и системата ще ви изпрати SMS за инсталиране на игра или приложение като показаните в статията. Това би могло да е един от начините, по които се разпращат съобщенията до засегнатите абонати.

Запомнете доброто старо правило: използвайте само официалните магазини за мобилни приложения, когато обновявате или инсталирате софтуер на телефона. Рискът да попаднете на зловредно приложение там е значително малък, въпреки че все пак съществува, особено ако сте с Android.[/Quote]

http://questona.com/impulsen-telefon-predlag-samnitelni-aktualizacii-za-viber/

katinar
Мнения: 211
Регистриран: 24 апр 2010, 09:19

Re: Импулсен телефон предлага съмнителни актуализации за Viber

Мнение от katinar » 18 мар 2016, 10:45

Тоя 28 годишен Софиянец даже и да не съм го чувал, съм готов да се хвана на бас че е с еврейски корени.

Отговори