Huawei атакува САЩ от сцената на Мобилния конгрес

Потребителски аватар
Вито
Мнения: 5797
Регистриран: 09 яну 2008, 01:07

Huawei атакува САЩ от сцената на Мобилния конгрес

Мнение от Вито » 27 фев 2019, 12:14

Конфликтът между САЩ и Huawei очаквано се пренесе и на Световния мобилен конгрес в Барселона, където е събрана глобалната телекомуникационна индустрия.

Ротационният председател на Huawei Гуо Пин си позволи от сцената на конгреса да коментира спора, в рамките на който Съединените щати обвиняват китайския гигант в шпионаж в полза на Пекин.

„Никога не е имало по-голям интерес към Huawei. Сигурно правим нещо правилно“, коментира той пред публиката, преди да се фокусира върху големите инвестиции на компанията в проучванията и развойната дейност, които се отплащат и доведоха до една от водещите позиции на компанията на пазара на телекомуникационно оборудване.

„Можем да създадем мощни, опростени и интелигентни 5G мрежи за операторите. Huawei води в 5G в глобален мащаб, но ние разбираме, че иновацията е нищо без сигурността“, обобщи той.

Думите на Гуо бяха насочени към САЩ, които стоят зад по-голямата част от спекулациите за проблемите със сигурността, които носи компанията.

Той дори отправи директни коментари, рефериращи към програмата Prism на Агенцията за национална сигурност на САЩ, която събира данни от интернет доставчиците и за която се разбра благодарение на разкритията на Едуард Сноудън.

„Prism, Prism, на стената, кой е най-сигурен от всички“, попита пред публиката Гуо.

„Иронията е, че американският закон за облачните услуги позволява на техните организации да имат достъп до данни отвъд граница“, каза още Пин.

По думите му САЩ не са представили никакво доказателство за това, че Huawei дава достъп на китайското правителство до събрани данни.

„Нека го кажа максимално ясно: Huawei никога не е създавала задни вратички и никога няма да позволи на някого да го направи в нашето оборудване. Ние приемаме тази отговорност изключително сериозно“.

Преди началото на Световния мобилен конгрес стана ясно, че САЩ изпращат делегация от свои представители в Барселона, където те ще имат мисията да убеждават представители на други правителства и оператори, че работата с оборудване на Huawei носи прекалено големи рискове за националната им сигурност.

Същевременно конгресът е мястото, на което представителите на повечето големи телекомуникационния свят се събират на затворени врати, за да коментират случващото се с Huawei и какви действия да бъдат предприети от индустрията. Сред темите в дневния им ред са 5G и регулацията на новото поколение мрежи.

В интервю за Investor.bg Хелена Норман, представител на борда на директорите на Ericsson (един от основните конкуренти на Huawei глобално), не пожела да коментира кризата на Huawei и какъв ефект би имала тя върху сектора. На въпрос защо САЩ нямат голям играч в сектора, Норман поясни: „Някога САЩ имаха големи играчи, но никой от тях в крайна сметка не оцеля“. Очаквайте скоро цялото интервю с Норман.
www.investor.bg

Отговори