България може сериозно да изостане при въвеждането на 5G

radko89
Мнения: 553
Регистриран: 30 авг 2008, 21:42
Контакти:

Re: България може сериозно да изостане при въвеждането на 5G

Мнение от radko89 » 04 юни 2019, 08:34

board написа:
03 юни 2019, 20:41
radko89 написа:
03 юни 2019, 12:22
Това означава, че всяка една кола има поток от ГБ данни в секунда.
Гигабайт данни в секунда, не думай, значи ще си караш колката няколко минути преди да ти свърши интернет плана, следващия месец пак :lol:

Кой би си купил кола, коята се движи само при наличие хипер бърз интернет? Пада ти нета и си до там, не звучи яко.

Ама така де, ще поживеем ще видим. Много ми е любопитно колко ли години след пускането на 5G мрежите някой ще се похвали, че се е возил
на такъв автомобил у нас. И изобщо ще му трябва ли 5G-то за да се движи.

Иначе ти подхвана темата с това как нямаш търпение да вкараш новите технологии във фирмата си. Можеш ли да споделиш някое конкретно приложение в което си представяш, че ще промениш нещата?
Ок, явно ще трябва да се впускаме в подробности за скептично настроените :)

За да се случи световно възприемане на автономни self-driving коли те трябва задължително да бъдат колко или по-сигурни от човек, който управлява автомобил. За да се случи това има няколко аспекта:
1. Алгоритъм за управление;
2. Скорост на вземане на решения от автомобила.

по точка 1 - както вече обясних - тези коли работят на базата на AI. За да бъде ефективен алгоритъмът той трябва да се научи сам, като се задават основни правила в началото а алгоритъма по тях се настройва и подобрява. Това подобрява става чрез така наречените невронни (neural) мрежи, които наподобяват по структура и взаимодействие невронните връзки в мозъка.
Подобряването става на принципа positive loop, който "поущрява" алгоритъма при правилни решения, като обратното също е вярно.
Самото обучение става в симулации както вече споменах на супер компютри, като за да бъдат те ефикасни трябват колкото може повече данни, които например при тесла се събират и изпращат пасивно от автомобилите.
Говори се, че бъдещите автомобили ще генерират от порядъка на 2 петабита данни. Запис от 1 ден с това количество ще отнема около месец за трансфер при една добра WiFi мрежа.

по точка 2 - за да може този алгоритъм да работи свободно се изработват ASIC микропроцесори, които имат едничката цел да обработват точно тези данни и нищо повече.
За да могат да бъдат сигурни въпросните автомобили обаче ще трябва както казахме реакции, по-бързи от човешките (2ms), както и свързаност между сензорите на тези автомобили. Това означава, че получаваш сигнал от сензора, трябва да бъде изпратен до другата кола, след това трябва компютърът да вземе решение.
В момента с 4G това не е възможно, нито като латентност, нито като капацитет на мрежата.

И като цяло няма да трябва интернет свързаност за да ти работи колата, бъркате се. Просто за да са сигурни тези коли всеки експерт е на мнение, че те трябва да комуникират по между си. С толкова много информация генерирана всяка секунда и с толкова много автомобили на пътя това няма как да се случи.
Може да твърдите колкото си искате, че това няма да се случи скоро или дори, че няма да дойде в България, но това не е темата на дискусията тук. Това трябва да се случи и ако не трябваше и всички мислеха като вас още щяхме да сме на парни двигатели и никой нямаше да излива толкова пари и да ангажира толкова ресурси в тази налудничава идея.
Не забравяйте, че всяка една технология изглежда почти неприложима и неизползваема в началото, но неуморните хора, които искат да бутнат технологията до нови висоти и го правят не само за пари, но и с една по-висша цел в крайна сметка успяват!

П.С. питаш пак какво бих направил с производство - конкретни мои идеи няма да споделя (твърде е рано и те са си само за мен засега), но в предния си пост пуснах една статия, прочети я, не е дълга.


Айде със здраве и по-малко песимизъм. Отворете си съзнанието за новото! :roll:

samoznai
Мнения: 1393
Регистриран: 05 дек 2008, 12:56

Re: България може сериозно да изостане при въвеждането на 5G

Мнение от samoznai » 04 юни 2019, 14:09

Темата тръгна от изказване на шефа на Теленор, който много усукано ви казва, че ако сте чакали твърде дълго да има 4Г, ще има да чакате много повече за 5Г и това ще е защото имаме скапана държава и държавни институции, които хал хабер си нямат как да свършат елементарни неща.
Я се поосъзнайте малко и престанете с глупостите за умрели гълъби, "протести в Швейцария" и прочее дивотии от доказано лъжливи сайтове като бултаймс. Това за гълъбите беше разобличено като пълна измишльотина отдавна, а протестите в Швейцария (един протест, 1000 души) бяха най-вече и преди всичко срещу опитите на централното правителство да налага решения на отделните кантони (които в Швейцария са доста самостоятелни), без обичайните за страната референдуми.
Но най-вече престанете с глупостите от типа "за какво ни е 5Г, като и 4Г стига", защото моментално става ясно, че не разбирате и грам от нещата, които се обсъждат. За вас са темите със "скритите" оферти и "как да гледам безплатно телевизия"...
И не - нямате право на собствено мнение - имате право на собствено ИНФОРМИРАНО мнение. Което значи да прочетете малко повече или поне да питате някого, който разбира, преди да плещите глупости, ще ме прощавате за френския. Както правя аз.

Боби13
Мнения: 2878
Регистриран: 02 яну 2007, 21:59
Местоположение: Земя

Re: България може сериозно да изостане при въвеждането на 5G

Мнение от Боби13 » 04 юни 2019, 14:16

Samoznai имаш от мен 🍻 Лошото е, че сме малцинство по непонятни за мен причини...

samoznai
Мнения: 1393
Регистриран: 05 дек 2008, 12:56

Re: България може сериозно да изостане при въвеждането на 5G

Мнение от samoznai » 04 юни 2019, 14:23

Лошото е, че сме малцинство по непонятни за мен причини...
Причините са съвсем понятни и са същите поради които имаме неработещи институции, закони, които не се спазват, правителствата, които избираме, както и повсеместната мизерия, както материална, така и на съзнанието.
Но си мислех, че поне със законите на физиката, които се доказват всяка една милисекунда от съществуването ни никой няма да спори. Наивен съм бил, явно.

radko89
Мнения: 553
Регистриран: 30 авг 2008, 21:42
Контакти:

Re: България може сериозно да изостане при въвеждането на 5G

Мнение от radko89 » 04 юни 2019, 14:30

Samoznai, бира и от мен, кажи къде и кога искаш да си получиш наградите :)

tzincbg
Мнения: 6134
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Re: България може сериозно да изостане при въвеждането на 5G

Мнение от tzincbg » 04 юни 2019, 15:05

На кратко казано, това е бъдещето. Затова са и тези жестоки битки Америка Китай кой ще контролира сензорите и камерите и от там съдбите на хората. Жалко, че за напредъка губим свобода. Замества се постепенно със "степени на свобода", просто компютърът изчислява по-бързо и повече ходове напред от теб и си мислиш, че изборът ти е бил свободен. Това не са някакви фантазии, видяхме, че вече се ползват таргетирани реклами, че фейсбук тества как ще се отрази фийд с негативни новини, но това е само началото. Но пък от друга страна властта също губи част от силата си. Много по-лесно е да хванеш и изтописаш органите в крачка.

4g беше изиграно много елегантно, сякаш теленор сами са откачили и подменят цялата мрежа за чест и слава. И другите нямаше накъде.
За 5g ще се намесят правителствени проекти ако се налага, но ще го направят. Щом им кажат от вън, нашите изпълняват много бързо.

Потребителски аватар
board
Мнения: 6044
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Re: България може сериозно да изостане при въвеждането на 5G

Мнение от board » 04 юни 2019, 15:29

radko89 написа:
04 юни 2019, 08:34
Може да твърдите колкото си искате, че това няма да се случи скоро или дори, че няма да дойде в България, но това не е темата на дискусията тук.
Аз останах с впечатление, че за това говорим. Темата в която коментираме е за изграждането на 5G мрежа в България. Ти каза, че я очакваш с нетърпение, защото сматаш да я използваш в работата си. За това попитах за какво?

Но явно след това неусетно сме влезли в научната фантастика без да разбера.
radko89 написа:
04 юни 2019, 08:34
Говори се, че бъдещите автомобили ще генерират от порядъка на 2 петабита данни. Запис от 1 ден с това количество ще отнема около месец за трансфер при една добра WiFi мрежа.
Това твърдение е абсурдно. Първо 2 Петабита са нечовешки много информация за да се генерира за ден. Дори колата да е в движение 24 часа(което не е сериозно), за да ги генерира говорим за над 23Gbps в секунда. Това е над теоритичния максимим за скорост на 5G мрежа, значи чакаме 6G ;) В момента за 4К стрийм е нужна около 25Mbit връзка, значи колата ще предава инфорация равняваща се на 920 едновременни 4К стийма. :shock: Не е сероизно.
Отделно, че Wi-Fi 6 има максимална скорост от 9,6Gbps, та разликата няма да е толкова голяма. Ако ще се сваля някаква статистическа информация за обучение, най-логично ми звучи да става докато колата се зарежда.
radko89 написа:
04 юни 2019, 08:34
И като цяло няма да трябва интернет свързаност за да ти работи колата, бъркате се. Просто за да са сигурни тези коли всеки експерт е на мнение, че те трябва да комуникират по между си.
А значи няма да има нужда от интернет за да се движат колите? Еми супер, заначи отпада цялата тема за 5G-то. :)
Това с комуникирането помежду им е много хубаво. Ама нали се сещаш, че тези коли доста дълго време ще се движат сред стандартни автомобили, които да ти кажа, не са никак комуникативни. Отделно не е ясно дали ще се въведе единен комуникационен протокол и сървър майка или всеки производител ще има свой. Не на последно място могат да комуникират директно през Wi-Fi или друга специално създадена директна връзка, без нужда от посредник. Нали ще комуникират само с колите в околност.

Та общо взето има хиляда неизвестни и обсъждаме просто някакви проекто идеи.

Колкото до супер умното произодство, защо роботите замесени в него, не могат да са свързани в локална мрежа?

radko89
Мнения: 553
Регистриран: 30 авг 2008, 21:42
Контакти:

Re: България може сериозно да изостане при въвеждането на 5G

Мнение от radko89 » 04 юни 2019, 15:48

Със сигурност има много време докато се случи всичко, което обсъждаме - аз бих казал минимум оптимистично 5 години, но може и 10-15 години да отнеме, което пък наистина може да води до 6G, кой знае.

Относно производството - идеята е, че най-голямо приложение ще има при автоматизиране на интерлогистични процеси и взаимодействие между производител, клиенти, доставчици и складове.
Преди 2 месеца бях на визита на немската фирма Arburg, която произвежда шприц машини за пластмасови изделия.
Те са започнали да инвестират в тази насока и показваха приложения на интеграция на 5G локална мрежа с автоматичен склад суров материал, изходяща продукция, автоматични статистики и подобряване на производителността на машините чрез AI и свързаност на всички тези звена.
Хора почти нямаше в производството, цялата система се оптимизираше и при непредвидени обстоятелства вземаше самостоятелни решения за справяне със ситуацията.
Според компанията са ограничени в момента от мрежата и изчислителните мощности на дейта центровете им, което се надяват да се промени в бъдеще.

Далеч съм от идеята, че това ще се случи в България скоро - нямаме завод, който да се доближава дори малко до това, което видях, но беше феноменално и много задоволително за наблюдение.

Потребителски аватар
board
Мнения: 6044
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Re: България може сериозно да изостане при въвеждането на 5G

Мнение от board » 04 юни 2019, 17:07

Така се разбрахме.
След 10-15 години може наистина да се возим в автономни коли.
Друго си е да кажеш на колата, карай към морето и ме събуди като стигнем :D Или спри мен пред вкъщи и ходи да се паркираш :)

tzincbg
Мнения: 6134
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Re: България може сериозно да изостане при въвеждането на 5G

Мнение от tzincbg » 04 юни 2019, 17:53

board написа:
04 юни 2019, 17:07
Така се разбрахме.
След 10-15 години може наистина да се возим в автономни коли.
Друго си е да кажеш на колата, карай към морето и ме събуди като стигнем :D Или спри мен пред вкъщи и ходи да се паркираш :)
И огорчена напуска страната. :)

Отговори