Apple плаща 390 милиона долара, за да си гарантира монопол на FaceID

mathur
Мнения: 247
Регистриран: 18 дек 2010, 20:36

Apple плаща 390 милиона долара, за да си гарантира монопол на FaceID

Мнение от mathur » 14 дек 2017, 19:27

Глупаци ...и феновете им такива...(no)(no)(no)(no)

Потребителски аватар
algor
Мнения: 1379
Регистриран: 07 сеп 2006, 10:38
Местоположение: София

Re: Apple плаща 390 милиона долара, за да си гарантира монопол на FaceID

Мнение от algor » 14 дек 2017, 20:28

Кой е глупак е една друга тема, а кой с колко умствен багаж е, става ясно от постовете.

Ще предложа един малко по-различен прочит на новината (не тази от Ройтерс):

Apple обяви значителна инвестиция във Finisar, която ще бъде използвана от производителя на компоненти за TrueDepth камерата на iPhone X за строеж на нов завод в Шърмън, Тексас. Съоръжението ще има площ 700 000 квадратни метра и в него ще бъдат назначени 500 човека, които ще работят по лазерния сензор на камерата, а инвестицията е част от ангажимента на Apple да инвестира 1 милиард долара в компании със седалище в САЩ, чрез нейната програма Advanced Manufacturing Fund.

Гигантът твърди, че Finisar ще работи както за научноизследователската и развойна дейност, така и за самото производство на компоненти за оптична комуникация с голям обем. Най-сложните от тях са vertical-cavity surface-emitting lasers (VCSEL), използвани в iPhone X за Face ID, но Finisar работи и върху сензори за близост, включително и тези в AirPods.

Лесно е да се разбере защо Apple инвестира именно във Finisar – просто няма достатъчно доставчици в тази област. Само през последното тримесечие на годината, компанията ще закупи 10 пъти повече VCSEL от цялата продукция в света през същото тримесечие на миналата година, така че е очевидно, че тя трябва да подпомогне производството им. Новото съоръжение ще бъде пуснато в действие през 2018 година, но точната дата не се споменава.
Ако искаш незабавно да видиш резултатите от труда си, мий чинии!

StefiMo
Мнения: 805
Регистриран: 09 сеп 2012, 11:58

Re: Apple плаща 390 милиона долара, за да си гарантира монопол на FaceID

Мнение от StefiMo » 14 дек 2017, 21:03

Ще е голяма глупост, ако някой от другите реши да използва този точков лазер за създаване на 3D изображение. Въпреки, че в последните години, глупости дал бог.
Типично за apple, „изобретиха” нещо много сложно за производство, само и само да е нестандартно, и да не е съвместимо с нищо друго. И разбира се да е много скъпо.
Проблема идва точно от този лазер, че трябва да създаде много точки, т.е. прекъсната светлина. На Intel/Microsoft е решено по много по-лесен и интелигентен начин. Там се генерира мрежа, т.е. непрекъсната светлина. Един лазер свети, отразява се в огледалце, на което е пусната честота да трепери в синхрон с камерата. Така цялото това нещо генерира мрежа върху обектите, която след това инфрачервена камера снима и генерира 3D. Технологията е доказана от години, и работи без проблеми. Лесна е и за производство. Ползва се от години на много места. Дори руснаците си имат тяхна аналогична разработка от години, която примерно им позволява (прилага се реално) на летищата да се снима целия пътникопоток, и в реално време да се разпознават всички минаващи, без значение, че много хора се движат един до друг в стеснения/коридори примерно.

Отговори