Американските технологични гиганти обвинени в монополизъм


radko89
Мнения: 885
Регистриран: 30 авг 2008, 21:42
Контакти:

Американските технологични гиганти обвинени в монополизъм

Мнение от radko89 » 08 окт 2020, 08:44

Не мога да разбера само с какво начинът по който оперират тези компании е различен от начинът, по който оперират правителствата.
Една голяма компания е голяма и има много власт само и единствено защото хората го правят. Те избират продуктите на тази компания, те се съгласяват с техните условия. Ако не им харесва на хората и властта на компанията ще намалее защото няма да се купуват продуктите им - прост капитализъм.
За разлика от правителствата, където избираш някого и 4 години го чакаш да се накуми да прави нещо и щеш не щеш се съобразяваш с действията им.

Дори мисля, че начинът, по който работят частните компании е по-добър и точен от правителствата, защото доста по-бързо и лесно се отразяват негативни техни действия на цялата картинка отколкото при правителствата..

И разбираш ли защото компания има прекалено много власт, то правителството недоволства.. Само правителството трябва да има подобна власт.. Това ми звучи като диктатура :D

И естествено, че ще има злоупотреби - в коя голяма организация няма. Въпросът е кой отговаря за множеството повече злоупотреби на правителствата.. Онзи си подава оставката и всичко е точно :lol: смешна работа.

NSWDG
Мнения: 457
Регистриран: 03 май 2004, 19:02

Re: Американските технологични гиганти обвинени в монополизъм

Мнение от NSWDG » 08 окт 2020, 11:16

Съгласен съм с теб, но отчасти. Аз съм точно от тези, които когато не ми отърва нещо синвземам шапката и напускам. 2015 установих, че политиката на ФБ не ми харесва и в момента не ползвам нито един техен продукт. Обаче... една птичка пролет не прави. За всеки един като мен, махнал се, идват 10 привлечени от нещо и примиряващи се с цената, която плащат за да са в екосистемата им. Когато правиш аналогията с политиката, всъщност на всеки 4 години има шанс нещо да се промени. В интернет това няма как да се случи без регулации. Всъщност, оказва се, че много по-лесно се сменя правителство, отколкото да промениш политика на частна компания, която гони ръст на печалбите (не просто каквато и да е печалба)
==================
MTAN2LL/A

MEnergy
Мнения: 411
Регистриран: 20 май 2010, 23:00

Американските технологични гиганти обвинени в монополизъм

Мнение от MEnergy » 08 окт 2020, 19:34

Аз пък се чудя защо отделяте "частните" компании от правителствата. То се видя колко са "частни" и независими Google/Alphabet, Qualcomm и даже неамериканската ARM що се отнася "санкциите" (или с други думи като не можеш да го убиеш с пазарни средства, убий го с политически) спрямо Huawei. Китайската комунистическа партия не може да реагира толкова бързо (за по-малко от ден), колкото великите и независими "частни" корпорации, които единодушно отрязаха китайците веднагически - при това частен клиент, който налива стотици милиони във всяка една от тях всяка година с нарастваща тенденция и в ущърб на акционери и уж собствената им финансова изгода.

Отделно, колко от политиците в САЩ са се сменили или нови влезли в политиката в последните 4-7 десетилетия? CEO-тата на големите банки, "предприемачи" с публични средства от данъците на всеки гражданин (като Мъск и Брансън) и шефчетата на фирмите от военно-промишления комплекс и петролните фирми. И децата им второ поколение. И техните деца трето поколение. И техните... Та толкова за отделеността на бизнеса и политиката, не само в Америка, а навсякъде по света. Ще пипне някой Амазон, Зукърбърг-ите и Alphabet, ама друг път, те отдавна са над правителства, закони и регулации и по-скоро те решават какво става с "правителствата", а не обратното.

Демократите щели да се борят с олиго- и монопола, хаха. Разликата демократи и републиканци е същата колкото между консерватори и лейбъристи във Великобритания - растеж на милиардите си в глобалните офшорни райове и популистката реторика в притежаваните от тях медии, която да създава повърхностно противопоставяне, за да може все по-обедняващите работническа и средни класи да защитават в първо лице същите, които намират нови и нови начини да ги ограбват всяка година.

Ама иначе след година пак ще четем статия за регулация на монополите преди избори. И след година пак. Ама само статии. Чудно защо не са ги разцепили още като са на по на повече от десетилетие в сегашния си вид. Всяка.


Отговори