25 години от старта на първата GSM мрежа в България


stambo82
Мнения: 3
Регистриран: 21 сеп 2019, 09:19

25 години от старта на първата GSM мрежа в България

Мнение от stambo82 » 15 сеп 2020, 17:33

Има разминавания в статията и приложения снимков мат. В статията се твърди че първия разговор между GSM апарати в страната е проведен на 15.09.1995 а в рамкирана SIM карта с която е проведен първия разговор се твърди че той е проведен на 04.08.1995
В статията се твърди че SIM картите са стрували 360 000 деноминирани лева с в изрезката от вестника се твърди че са стрували 38 000 лева...

Потребителски аватар
chilko
Мнения: 6729
Регистриран: 12 авг 2004, 21:10

Re: 25 години от старта на първата GSM мрежа в България

Мнение от chilko » 15 сеп 2020, 18:16

Със сигурност са били провеждани разговори преди официалното откриване и вероятно разминаването е от това. Що се отнася до другото то е от информация на А1.

Това е от сайта на Капитал, но таблицата с цените не може да се види в пълен размер.
Още едни мобилни телефони се появяват у нас
от Галя Валентинова
18 септември 1995


Още една мрежа за мобилни телефони започва работа тези дни в София. Стартирането й беше обявено официално миналата седмица от оператора "Мобилтел" АД. Новите телефони се наричат "Цитрон" и за разлика от познатите досега мобифони ще са включени в цифрова радиотелефонна мрежа тип GSM. Мрежата на мобифоните е не цифрова, а аналогова (т.нар. NMT), което от техническа гледна точка се смята за по-остаряла като технология и с по-ограничени възможности от GSM. Аналоговата връзка по принцип е по-подходяща за извънградски условия, където клетките на централата могат да се поставят на по-големи разстояния, докато обхватът на клетките при GSM е по-малък и затова тази система е по-подходяща за гъсто населените градове. Бъдещите абонати на "Мобилтел" обаче ще трябва да изчакат разрастването на мрежата в страната, за да могат на практика да сравняват възможностите си с тези на мобифоните. "Мобифон" все пак вече обхваща по-големите градове в страната и според данни от фирмата оператор се радва на около 12 500 абонати.

И двата типа телефони могат да бъдат избирани или да избират номера от "нормалната" мрежа, както и да комуникират помежду си. Както и при мобифоните, включването в системата "Цитрон" ще става след заплащането на еднократна такса (виж таблицата) и след това има месечна такса за абонамент. За разлика от мобифоните обаче при цитроните абонатите освен телефона, получават и т.нар. СИМ-карта, която е нещо като електронен паспорт на абоната и съдържа данните му. Притежавайки тази СИМ-карта всеки може да си купи от чужбина клетъчен телефон и да го активира, без да има нужда от разрешение от централата. При по-старата система подобна услуга няма и поради това досега цените на апаратите бяха доста високи, тъй като нямаше опасност от конкуренция на внесени отвън апарати.

Разбира се, и от "Мобилтел" са се предпазили от загуби от внос, тъй като единичната цена само за СИМ-картата е равна на цената на най-евтиния апарат плюс нея. Но, разбира се, не пречи след остаряването на въпросния апарат абонатът да си купи нов и да го активира със старата си магнитна идентификационна карта. Няма проблем апаратът да бъде купуван не само от "Мобилтел", стига да отговаря на техническите условия за GSM и да е одобрен от Комитета по пощи и далекосъобщения, обясняват условията си операторите на "Цитрон".

Засега с "Мобилтел"-телефон не може да се говори от територията на други страни, тъй като още не са сключени споразумения с GSM-оператори на други територии. От фирмата обещават това да стане скоро, като може би първото ще бъде с гръцките GSM.

Двата вида предлагани от тях телефонни апарати са с цени 38.8 (Siemens) и 88.8 (Nokia) хиляди лева в зависимост от техническите им възможности и времето, за което могат да се използват без презареждане. От апаратите, продавани от операторите на "Мобифон", Benefon струва почти 120 хиляди лева, Nokia 250 - 61 130 лв., а Maxon - около 40 000 лева.

Според първоначално заявените намерения от "Мобилтел", тарифите за телефонни разговори с техните цитрони трябваше да са доста по-ниски от тези на мобифон. При обявяването им сега обаче се вижда, че разлика между двете тарифи почти няма. "Това е технически проблем, за момента Българската телекомуникационна компания няма съоръжения за различно таксуване", обясниха разминаването с намеренията от "Мобилтел". Има възможност обаче до два месеца тарифите за минута разговор да бъдат намалени, допълни той. Засега отговорът на аналоговата конкуренция е чрез масирана рекламна кампания, сваляне на цените на определени телефонни апарати тип "куфарчета", като последният хит е изключването на връзката на "Мобилтел" е "Мобифон". Което определено говори за това, че българските телекомуникации навлизат в нова територия - тази на конкурирането. Засега, разбира се, това става по балкански.

NSWDG
Мнения: 393
Регистриран: 03 май 2004, 19:02

Re: 25 години от старта на първата GSM мрежа в България

Мнение от NSWDG » 15 сеп 2020, 19:35

Картите струваха категорично 360000 лв, които бяха около $200. Също така НЕ бяха магнитни, както е писано в предния пост, а с чип. Впоследствие се появи “чудото”, наречено роуминг, а малко след като навлезе се появиха и картите без роуминг на половин цена 180000лв. Но, Цитрон вече беше станал Мобилтел.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
==================
MTAN2LL/A

Отговори