Microsoft Defender вече и за Android

admin
Site Admin
Мнения: 1852
Регистриран: 19 апр 2017, 10:40

Microsoft Defender вече и за Android

Мнение от admin » 29 юни 2020, 15:28

Новина от MobileBulgaria Microsoft Defender вече и за Android

mishobehar
Мнения: 1337
Регистриран: 30 апр 2007, 15:06

Microsoft Defender вече и за Android

Мнение от mishobehar » 29 юни 2020, 15:28

Понеже съм голям хейтър на компанията от Редмънт, не мога да кажа, че ми харесва в какво направление са тръгнали. Обсебиха Nokia, знаем какво се случи. Сега искат да обсебят Андроид и Линукс и съм притеснен да не отиде в грешната посока. Просто нямам никакво доверие на M$. За съжаление, май ще дойде момент, в който ще масово ще сменяме Android с iOS, защото откъм privacy ще е доста по-добре.

Факт е обаче, че е хубаво да има такава програма, защото болшинството народ просто нямат никакъв здрав разум когато цъкат в интернет... Вярват на всичко което кликнат, инсталират огромно количество програми, които дори не им трябват и си дават личните данни, снимки и въобще всичко абсолютно навсякъде без да се замислят.

Аз например дори и докато ползвах Windows, никога не съм и имал антивирусна, защото знам какво правя. То не е сложно..
Вие бихте ли ползвали програма със затворен код да ви сканира цялото съдържание и евентуално по неясни критерии да ви алармира при "потенциално опасни" активности?
Естествено, това си е мое лично мнение де, не искам да ви обременявам :)

MEnergy
Мнения: 423
Регистриран: 20 май 2010, 23:00

Re: Microsoft Defender вече и за Android

Мнение от MEnergy » 29 юни 2020, 16:42

А защо си мислиш, че iOS е по-privacy-friendly? Прав си за повечето хора, но примерно на мен Android ми дава пълен контрол върху всичко в системата. Напълно съм я обезкостил, деактивирал услуги, спрял достъп, редактирал разрешения, в много случаи съм вътре и в самия код на приложенията. За опита ми с Mac, там няма такова нещо, а операционната система е middle-man (задължителен посредник) между хардуера и мен като потребител. Т.е. това не можеш да пипаш, дотук нямаш достъп, тази настройка не е достъпна, това не можеш да променяш. Откъде-накъде софтуерен OEM ще ми казва на мен като притежател на устройството и закупил операц. система, аз от какво се се нуждая и какво мога да променям или не? Защо трябва да хаквам официалната система, за да мога да работя нормално с нея?

Уиндоус е в пъти по-добре от Мак също. Със затворен код, но понеже е популярен (а и само позволили на ниско ниво от Microsoft), всичко по операционната система може да се пипа, променя и редактира. Ползвам и Линукс, там наистина съм най-доволен от възможностите за управление на системата, но други неща куцат - драйвъри, редица фини настройки, игри, комерсиален софтуер за дистрибуциите, множество бъгове от нетествани релийзи и т.н.

Между другото, вграденият Windows Defender върши много добра работа и няма нужда от вторични/допълнителни антивирусни, даже и да се чудиш постоянно как да си заразиш компютъра. Само бих посъветвал изключване на клауда, онлайн защитите, автоматичното остраняване на файлове/файлове под карантина (много често програмата затрива неща, които нямат нищо общо с вируси и тук не говоря за нищо нелегално) и телеметрията. Иначе Windows Defender по подразбиране е създаден за източване на всичко, което правиш, най-различни данни, инсталираните програми и файлове в компютъра.

Ако, обаче се стигне до нива, където наистина трябва експертна помощ, има една много ефективна програма на един руснак - unhack me, която може да открие всичко. За отстраняването може да иска плащане, но локациите се виждат и може ръчно да се остранят. А даже и без чужда помощ, основните заподозрени на 98% се крият в system32 папката (както и AppData/Local & Temp, през device manager-a се спират процесите (вируса), отива се на start-up programs и за начало се деактивира незнайното entry/процес, защото при рестарт пак ще се стартира, и започва чистенето. Разбира се, има вируси, които поемат пълен контрол чак до хардуера и тогава работи само притискане на бутона за стартиране за 3+ секунди до пълно изключване и бекъп преди стартиране на операционната система.

mishobehar
Мнения: 1337
Регистриран: 30 апр 2007, 15:06

Re: Microsoft Defender вече и за Android

Мнение от mishobehar » 30 юни 2020, 10:47

Стратегията на Apple е да вървят към това да продават премиум и скъпа услуга, но да имаш чувство, че всичко ти е добре криптирано и пазено. Ето и пример, който трябва да намеря време да седна да го напиша за сайта тия дни https://www.forbes.com/sites/johnkoetsi ... -upheaval/

Ако не ползваш AOSP, нямаш особен контрол над Андроид. Най-малкото си задължен да ползваш Google Play Services и там изобщо не е ясно какви данни праща и защо ги праща. Пусни един Noroot Firewall и виж колко пъти те пита за какви ли не данни.

Като бивш ползвател на Windows и Mac, мога да кажа, че macos е в пъти по-добра и стабилна от бозата. Самата архитектура е unix(bsd) базирана и ако знаеш какво правиш, можеш да имаш доста голям контрол над нея. А и им прави чест на Apple, че изкарват сорсовете на старите им версии https://opensource.apple.com/ . Това значи, че нямат много какво да крият. Защо М$ не изкарат сорса на Уин7 например, за да могат общността да продължават да я пачват?

А иначе за пипането по настройките, това важи за Win най-вече. Да не говорим, че се изтарикатиха с т.нар rolling release, където ще има една версия и само пускат ъпдейти с 18 месечен цъкъл на поддръжка. Така могат да си налагат нови фийчъри и екстри, с които може и да не си съгласен, но ставаш "длъжен", ако искаш да запазиш системата си "сигурна". Ето това например го няма в Линукс - можеш да избереш от много разновидности, някои дори с 10 годишен support - CentOS например до 2029 ще получава ъпдейти. А и до ден днешен не разбрах защо един ъпдейт отнема толкова много време. На Линукса пускам една команда и става за секунди всичко, дори и без рестарт (освен за ъпдейт на кърнъла, но пак може да продължи да работи и без рестарт със стария)

Вече 8 години ползвам Линукс като основната ми ОС и нито един път не ми е липсвало нещо. Не играя игри, но нито един драйвер не ми е забивал, всичко върви по мед и масло. Особено тази година релиизите са много добри. Вчера сложих Линукс Минт на лаптопа на сестра ми и върви пушка. Аз на моя лаптоп съм с Manjaro и просто не мога да кажа лоша дума. На десктопа съм с Ubuntu Mate, но може би ще я сменя с чист Debian, защото не ми харесва и посоката, в която Ubuntu е тръгнала с тези snap-ове които налагат.

Иначе да, докато има необразовани интернет потребители, трябва да има и "антивирусни", защото е пълно с недоброжелатели. А толкова да са наивни хората, нямам думи просто. Въпросът ми е, че те не се замислят каква цена плащат за това. Не си дават сметка, че щом нещо е безплатно, явно има защо да е.

Както и да е, това е дълга тема, може още много да се говори.

MEnergy
Мнения: 423
Регистриран: 20 май 2010, 23:00

Re: Microsoft Defender вече и за Android

Мнение от MEnergy » 30 юни 2020, 23:35

Първо, радвам се, че отговори, защото е удоволствие да си пишеш с хора, които имат опит и интереси в сферата, не само в работата, а и като advanced потребители. Второ, жалко е, че повечето четящи тук, да не говорим навън, са в най-добрия случай повърхностни ползватели на смартфон и технологиите малко ги интересуват в частност. Самият факт, че всяка новина, различна от кой телефон излиза и вечният спор Apple - Alphabet не предизвиква никакви реакции. Тази тема също.

Не използвам NoRoot firewall (а други), макар че приложението е много добро и виждам какво се случва във всеки момент. Приложения за агрегиран трафик и анализ, като GlassWire същo могат да са много полезни, примерно с нотификации в реално време какви връзки се осъществяват от аповете и накъде точно. От няколко стотици приложения на основния ми телефон, около 80% са с изключен интернет достъп, включително много системни, които са най-опасните. Единственото време, при което съм незащитен е за около 10 секунди при рестарт, докато се включи файъруола. Освен това, ако редактираш разрешенията им, примерно локация, ID и статус на телефона, достъп до контакти, съобщения и EXIF данни, и с интернет достъп - какво ще препратят? С Android 10 за първи път видях разрешение за "достъп до EXIF данни от медия на телефона". Т.е., четат данните от снимките, скрийншотове и други фотоси на паметта на телефона, даже и приложението да няма конкретна нужда от тях, за да функционира, и ги препращат до сървърите на приложението или кой знае къде. Преди 10, такива неща нямаше. В 11-ката не ми се мисли какво ще измислят, само и само да изтръгнат още повече детайли.
Ако не ползваш AOSP, нямаш особен контрол над Андроид. Най-малкото си задължен да ползваш Google Play Services и там изобщо не е ясно какви данни праща и защо ги праща. Пусни един Noroot Firewall и виж колко пъти те пита за какви ли не данни.
Google Play Services ползвам, защото са ми удобни, но Google Chrome-Music-Games-Drive, самата Google и десетки други системни Google приложения и frameworks са или деактивирани и с деинсталирани актуализации (Chrome и Gmail примерно), или са с постоянно изключен достъп до интернет. Не знам, дали някой наистина ще ме послуша, но никога не пренасяйте съществуващия си Gmail акаунт от текущия на нов телефон - а още по-малко на умни устройства - примерно смарт телевизор, камери за наблюдение и други IoT-уреди. Цялата пледора от данни, които са събирани за вас от смартфона с години, включително банкови карти, къде живеете, къде пътувате, къде е работата ви, какво поръчвате, снимки, съобщения, комуникации в месинджърите..., се прехвърлят автоматично, а всяко ново устройство ги обогатява - и най-вече знаят, че всички устройства принадлежат на един и същ потребител. Всеки нов уред/нов телефон - нов Gmail е-мейл (ако ще ползваш Google Play), който изоставяш с приключването на полезния живот на устройството. Отделно, деактивираш всякакви бекъпи в Google Drive, както и достъп на Google услугите до контакти и съобщения и през настройките в Google Accounts деактивираш всичко останало. Даже и нищо да не се деактивира, 90% от Google framework на мен лично ми е забранен от файъруола, така че и да искат - нека пращат:) Всеки ден излизат съобщения - "Please give Google permission to back up your contacts and messages", ама аха да им го дам. Така, че и без AOSP достъп до кода на най-ниските нива, има начини да се постигнат много неща. Лошото е, както казах по-горе е, че на 99% от хората въобще не им пука, нито пък се интересуват какво се случва с пълното архивиране и на последната милисекунда от собствения им живот и тези на близките им.
А иначе за пипането по настройките, това важи за Win най-вече. Да не говорим, че се изтарикатиха с т.нар rolling release, където ще има една версия и само пускат ъпдейти с 18 месечен цъкъл на поддръжка. Така могат да си налагат нови фийчъри и екстри, с които може и да не си съгласен, но ставаш "длъжен", ако искаш да запазиш системата си "сигурна". Ето това например го няма в Линукс - можеш да избереш от много разновидности, някои дори с 10 годишен support - CentOS например до 2029 ще получава ъпдейти. А и до ден днешен не разбрах защо един ъпдейт отнема толкова много време. На Линукса пускам една команда и става за секунди всичко, дори и без рестарт (освен за ъпдейт на кърнъла, но пак може да продължи да работи и без рестарт със стария)
Да ти кажа, на Windows машините ми още използвам приложения, които са писани за ранните години на Windows 7, да не кажа Vista и си работят на 100% и без да използвам compatibility wizard-и. Сърцето на Windows не се е променило от самото му зараждане като OS - основната разлика между 7 и 10 е само GUI-то, а както знаеш на Linux можеш да си инсталираш каквото искаш. Т.е. тези периоди на поддръжка с големите актуализации над 18-те месеца са почти безсмислени. Уиндоус 10 1903 и след 10 години пак ще работи с тогавашните програми, а текущи атуализации по сигурността, ако сам не си решил да си навредиш, няма да ти трябват. Отделно, на мен Уиндоус-ът ми няма нищо общо с този по подразбиране - Кортана, прозоречно старт меню и т.н., а е нещо средно между 7-цата и която и да е Linux дистрибуция.

За Ubuntu, между другото, много фирми го използват директно на офис компютри, вкл. и в такива, където съм работил и, според мен, не е зрял за production environment. Ако го използваш заедно с Libre/Open Office, за да пишеш статии за Mobile Bulgaria или с Joomla!/базови неща, е отличен, но сме имали проблеми с много важни конферентни връзки, с аудио драйвъри, накъсвания, също и с компютри, използвани за системна администрация. На теория всичко работи в браузър или с базови изисквания и без инсталации, но на практика - особено с постоянните релийзи на Ubuntu с купища недоизпипани неща, които оправят със следващите, чупейки нещо друго - Ubuntu не е стабилна OS за фирми, разчитащи на 100% SLA. На текущата дистрибуция има звук и всичко е ОК, а на следващата - или изчезва, или не те чуват на конферентния разговор, или няма звук въобще. И тук говоря за масови случки от 40-50 офис компютъра. Не, че Уиндоус е по-стабилна, но повечето фирми (особено тези, използващи Enterprise) си стопират актуализациите за 6-8 месеца, след датата, на която MS започва ги предлага, или просто си работят на LTSB, без глупости, като нови икони и ново старт меню (които на никой не трябват така или иначе).

И само да добавя за Apple. Потребителите там са по-различни. Повечето търсят стабилност и функционалност, който някой е настроил и поддържа за тях. Аз примерно съм си овърклокнал процесора на основната ми машина на всички ядра близо гигахерц над стоковата честота. В Уиндоус това има значение за почти аболютно всичко, като започнеш от по-бързо зареждане на програми, повече кадри в игрите, по-бърза обработка на файлове, рендиране и т.н. В Mac има ли овърклок, въобще възможно ли е? По-скоро тук сме в сблъсък с философията - давам 3-4К за Макбук, обаче искам нищо да не пипна никъде, докато не го хвърля. А на Линукс дистрибуциите, има ли смисъл? Вероятно пак ще зареждат нещата по-бързо, но няма Adobe, няма оптимизации за най-бързо ядро и такива за multithreading и т.н. Всяка операционна система си има големи плюсове и минуси и няма универсален победител, но лично за мен, свободата и възможността, аз да казвам какво се случва, е най-важно...

Боби13
Мнения: 3063
Регистриран: 02 яну 2007, 21:59
Местоположение: Земя

Re: Microsoft Defender вече и за Android

Мнение от Боби13 » 01 юли 2020, 16:37

За какво използвате основно смартфона си ?

Отговори