Mate 20 Pro

azcv
Мнения: 538
Регистриран: 01 апр 2008, 00:37

Mate 20 Pro

Мнение от azcv » 03 яну 2019, 16:11

И така, вече съм горд собственик на въпросното чудо. Като не коментирам цената ще споделя първите впечатления. Естествено мога да го сравнявам само с телефони, които съм имал и ползвал и с такива, които поне малко съм разцъкал.
1. Изработката е на ниво. Искаше ми се да е алуминиев отзад, но в предвид, че е много тежък се примирих със стъклото. В комплекта няма протектори и калъфи. Има кабел, зарядно и слушали. И адаптер usb-c към 3.5 аудио. Зарядното тежи колкото телефона. Предлага някакво бързо зареждане , но не съм го тествал и нямам и намерение. Ползвам си 6 портово зарядно за всички устройства. Зареждам телефона само нощем и ми е все тая колко ще се зарежда. В случая се зарежда за около 2 часа и половина. Безжичнито зареждане бих го пробвал. Четох обаче, че вече е дошъл някакъв софтуерен ъпдейт и безжичното зареждане работи вече само ако телефона е легнал. Което е тъпо. Слушалките от комплекта са посредствени, но поне не са тапи, че иначе трябваше да ги хвърля.
2. Софтуерно няма нещо кой знае колко революционно. Познатите функции от всички предишни версии на Emui.
Въведения автоматичен контрол на стартиране на приложенията и работата им във фонов режим от EMUI 8 насам естествено работи много криво и е добре да се изключи. Лошото е, че всяко ново приложение се инсталира с пуснат авто контрол. Автоматичния контрол спира приложения, на които разчиташ, а оставя такива, които не ти трябват. Затова всичко ръчно. Аз например искам само 5-6 приложения да са ми активни като вайбър, мейл, Адгард... С ръчния котрол го постигам. Ръчния контрол работи в пъти по-добре от този при Xiaomi.
4. Естествено не може да се мине и без бъгове. След рестрт включва винаги автоматичната яркост, името на оператора не може да се махне от спуснатата щора (суича в настройките не прави нищо)
5. Камера. Камерата е доста зле. Снима една идея по-добре от стария ми Huawei nova, който е с един сензор. Със стария ми Galaxy s6 изобщо не може да се сравнява. Галаксито снима в пъти по-добре (ех и батерията му да изкарваше поне един ден..)
6. Батерия. 4200 са си 4200. Тук няма какво да коментирам.
7. Дисплей. Това е най слабото място на телефона. Това е първия ми телефон с извит дисплей отстрани. Ами трудно се свиква. Реално е ненужно. Дори създава проблеми.За гледане е доста неприятно. Добре, че стъкления протектор, който купих има някакви черни кантове и нещата са малко по-добре. Облите ъгли също са нещо доста отвратително. Признавам си, че мислих, че прореза ще ме дразни, но в същност заоблените ъгли са по-дразнещи. Функцията за скриване не ноча не ми харесва, защото пренася заоблените ъгли надолу. Проблема го реших с приложението Nacho Notch. С него скрих ноча като долния ръб е без заобляния. Със същото приложение направих лентата за навигация черна и екрана е поизправен. Рядко ползвам телефона в пейзаж. Предимно при навигация и снимане с камерата. Резглеждането на снимки и видео в пейзаж също не е проблем тъй като те не са 18:9 и съответно не изпълват екрана и не страдат от заоблените ъгли.
Модата с екрани 18:9 няма да я коментирам. Ужасно нещо.
Наличието на бутон за потъмняване на интерфейса в настройките на батерията е +.
Управлението с жестове е ужсно. Почти всички приложения ( по дизайн guidlines на гугъл) имат издърпащо се мяню отляво. Е да, ама левия жест блокира товя меню. А телефона е дълъг и бутончето за това меню е далече... Другото управление с точката също е сбъркано. Вместо точката да е като джойстик и да се мести само при дълго задържане те са го направили наопаки. Дългото задържане е хоум, а точката я плъзгаш както си искаш. Затова си останах на класическото управление. Дори имам и бутон за щората.
Иначе ползвам стандартния лаунчер. Ползвам го без app drawer. При положение, че не могат да се правят папки в drawer-а не ми трява. Модерните лаунчери не предлагат нищо допълнително и практично. Досега ползвах Next launcher, но за съжаление не се ъпдейтва и не работи добре на андроиди 7 и нагоре.
Засега толкова. Ако някой иска да пита нещо, ще се опитам да отговоря.

daniel _
Мнения: 122
Регистриран: 10 юли 2010, 20:03

Re: Mate 20 Pro

Мнение от daniel _ » 03 яну 2019, 19:26

Здравей, ти толкова недостатъци показа в този телефон, че направо не беше нужно да го купуваш а просто да беше прочел две, три ревюта и щеше да прецениш, че този телефон не е за теб, ти не харесваш извивките например, когато го купи и видя не разбра ли че краищата са извити, не харесваш менюто ми то се вижда и без да трябва да си купиш телефона, камерата била много зле и това не го разбирам, как така самсунг S6 ще снима по добре въпреки, че е тел на 5 години вече, в всички ревюта казват, че камерата е най Добрата в тел слагана някога, ти дори не каза защо тел снима толкова лошо, просто цялото ти впечатление за тел е много зле, все едно си го купил на сляпо без да знаеш дори че тел има ноч и заоблени краеща!!!

azcv
Мнения: 538
Регистриран: 01 апр 2008, 00:37

Re: Mate 20 Pro

Мнение от azcv » 03 яну 2019, 21:09

Извития екран разбираш, че е проблем след поне ден-два употреба. Особено на тъмно при ниска яркост. Заоблените ъгли са нлични във всички по-добри телефони от последната година. В случая нямах избор. Може би заоблените ъгли са най-дразнещото нещо. С извития екран се надявам да свикна. Все пак съм посочил решението на проблема с ъглите. При правилна настройка работи добре.
Относно камерата. Не съм очаквал най-хвалената камера да се представя толкова зле. Особено при слабо осветление. Чета, че проблема може и да е в стоковото приложение и да го оправят с ъпдейт. Аз съм с версия 122 на телефона, а вече имало 170 или 171. Така, че чакам ъпдейт.

HICHNELANDER
Мнения: 239
Регистриран: 16 фев 2006, 20:37

Re: Mate 20 Pro

Мнение от HICHNELANDER » 06 дек 2019, 11:35

Нaучи се дa снимaш.

Отговори