Инсталиране на LineageOS 16 (преработен Android 9 Pie) на HTC One M7

Потребителски аватар
lyuboiliev
Мнения: 3
Регистриран: 09 фев 2020, 13:05

Инсталиране на LineageOS 16 (преработен Android 9 Pie) на HTC One M7

Мнение от lyuboiliev » 11 апр 2020, 11:13

HTC One M7 (2013 год) има слаб 32-битов ARM процесор Krait 300, 2 GB RAM оперативна памет, 32 GB вътрешна памет, резолюция на дисплея 1080х1920 pixels, два говорителя на лицевия панел и Android 4.1 който може да се надгради до Andriod 5. Напоследък много приложения изискват минимум Andriod 7, което е проблем за вашия стар телефон. Решението е нов телефон или подмяна на операционната система. Покупката на нов телефон е по-добрия вариант, но ние сме избрали втория вариант.
Най-подходящия работещ customs ROM e LineageOS 16 (преработен Android 9), който дава нов живот на стария телефон. Ще имате по-бърза работа на телефона; по-малка консумация на енергия; много по-добри снимки; възможност за инсталиране само на Google Play от Гугълския пакет с приложения и още много предимства.

От първото мнение на темата [ROM][9.0.0][UNOFFICIAL][M7-ALL] LineageOS 16.0 [STABLE] изтеглете Official TWRP (файл twrp-3.3.1-0-m7univ.img), Open GApps (файл open_gapps-arm-9.0-pico-20200408.zip) и ROM (файл lineage-16.0-20190909-UNOFFICIAL-m7.zip).
Изтеглените ROM и GApps се копират в главната директория на вътрешната памет на телефона, а TWRP се записва на лаптоп или стационарен компютър. Не разархивирайте файловете.
Преди да изтеглите GApps (Google Apps) трябва да маркирате:
Platform: Маркирайте ARM. Не маркирайте ARM64, защото вашият процесор е 32-битов.
Android: Маркирайте 9.0
Variant: Маркирайте pico (включва само Google Play и Google Text-to-Speech)
Можете да изберете друг вариант на Гугълския пакет с приложения. Целта е в GApps да няма излишни за вас Гугълски приложения. Телефонът е слаб и тези приложения излишно го тормозят. Вариант Aroma дава възможност по време на инсталацията да изберете кои гугълски приложения да бъдат инсталирани и кои гугълски приложения да бъдат премахнати.

Инсталиране на TWRP

В сайта youtube прегледайте подходящо видео за инсталиране на TWRP за да придобиете обща представа за процедурата.
Има няколко начина. Препоръчвам Fastboot Install Method (No Root Required) от TWRP for HTC One m7 GSM.
На стационарен компютър с Windows инсталирайте SDK Platform Tools и Universal ADB drivers
Свържете телефона и компютъра посредством USB-кабел.
В телефона влезте в Настройки (Settings) - За устройството (About phone) - Софтуерна информация (Software Information).
Седем пъти кликнете върху Номер на компилация (Build number). Върнете се две стъпки назад, т.е. в главното меню на Настройки. На предпоследна позиция ще се появи ново меню Опция за разработчици (Developer Options). Влезте в Опция за разработчици и включете ОЕМ отключване (OEM Unlock). Плъзгачът на ОЕМ отключване трябва да е оцветен в зелено и да се намира в дясно положение. Включете USB поправки (USB debugging). Плъзгачът на USB поправки трябва да е оцветен в зелено и да се намира в дясно положение.
На компютъра отворете командния промпт (Едновременно натиснете клавиша с логото на Microsoft Windows и клавиш „R”. Ще се отвори малко прозорче Run. В полето Open въведете cmd и натиснете клавиш Enter.)
В черното прозорче на командния промпт въведете командата
adb reboot bootloader
и натиснете клавиш Enter.
В папка adb на SDK Platform Tools поставете файла twrp-3.3.1-0-m7univ.img и го преименувайте на twrp.img
В черното прозорче на командния промпт въведете командата
fastboot flash recovery twrp.img
и натиснете клавиш Enter.
Въведете командата
fastboot reboot
и натиснете клавиш Enter.
Край на процедурата по инсталиране на TWRP в телефона. Тази процедура се прави еднократно. След това може много пъти да сменяте операционната система на телефона без да правите нова инсталация на TWRP. Дори да форматирате вътрешната памет на телефона, TWRP ще продължи да си стои вътре в телефона.
Повече няма да ви трябва компютъра. Извадете USB-кабела.

Флашване с TWRP
В сайта youtube прегледайте подходящо видео за флашване с TWRP за да придобиете обща представа за процедурата.
Изключете телефона.
Включете телефона с едновременно натиснати двата бутона – долната част на десния страничен бутон за звука (Vol DOWN) и горния бутон за вкл/изкл (Power button). На дисплея ще се покаже Bootloader меню с надписи FASTBOOT (маркирано по подразбиране), RECOVERY, FACTORY RESET и др.
С долния бутон за звука (Vol DOWN) преместете една позиция надолу (за да маркирате RECOVERY) или още една позиция надолу (за да маркирате FACTORY RESET) и натиснете горния бутон за вкл/изкл (Power button) за избор на маркирания надпис съответно RECOVERY или FACTORY RESET.
На дисплея ще се покаже началния екран на TWRP.
Бутон Wipe от основното меню
Бутон Advanced Wipe
Сложете чавка пред Dalvik/ART Cache
Сложете чавка пред System
Сложете чавка пред Data
Сложете чавка пред Cache
Плъзнете надясно трите бели стрелки в полето Swipe to Wipe
Бутон Back
Лява стрелка под бутон Back. Тази лява стрелка е част от екрана на TWRP. Не би трябвало да я объркате с другата лява стрелка от рамката на панела на НТС-то.
Лява стрелка
Лява стрелка за връщане в основното меню
Бутон Install от основното меню
Ще се отвори главната директория. Превъртете и най-отдолу ще видите файловете GApps.zip и LineageOS.zip.
Кликнете върху файла lineage-16.0-20190909-UNOFFICIAL-m7.zip
Бутон Add more Zips
Кликнете върху файла open_gapps-arm-9.0-pico-20200408.zip
Плъзнете надясно трите бели стрелки в полето Swipe to confirm Flash
Инсталацията ще завърши с надпис Done!
Бутон Reboot System
Телефонът ще се рестартира и ще се зареди LineageOS.
На дисплея ще видите три езика за избор на език за менюто. Превъртете надолу за да изберете български език. Ако вашата SIM-карта е на актуален български оператор, по подразбиране ще ви бъде предложен български език за меню. Ако вашата SIM-карта е на бивш български оператор (Mtel, Globul), по подразбиране ще ви бъде предложен английски език за меню и ще трябва да превъртате езиците, за да изберете български език за меню.
Следващата стъпка е автоматично регистриране в мрежата на оператора. Ако вашата SIM-карта е на бивш български оператор (Mtel, Globul), натиснете бутон Skip, защото търсенето на мрежа няма скоро да даде резултат. Това е основателна причина да смените вашата стара SIM-карта. Смяната на стара SIM-карта Mtel с нова SIM-карта А1 струва 5 лева с ДДС и се плаща със следващата фактура.
Флашването с TWRP завърши.
Инсталирането на LineageOS 16 (Android 9.0) завърши.

Може да продължите да ползвате контактите в гугълския профил, както е било досега. Можете да се „разведете“ с Гугъл. Изборът е ваш.

За следващо нулиране (преинсталиране) на телефона повторете процедурата за Флашване с TWRP. За целта влезте в основната директория на телефона и изтрийте файловете:
lineage-16.0-20190909-UNOFFICIAL-m7.zip
open_gapps_debug_logs.tar.gz
open_gapps_logs.txt
open_gapps-arm-9.0-pico-20200408.zip
На тяхно място запишете актуален customs ROM (може customs ROM на друг разработчик; може друга версия на LineageOS без значения дали е по-висока или по-ниска) и актуален GApps.

Може да пробвате преработен Android 10 от [ROM][10.0][UNOFFICIAL][M7-ALL] LineageOS 17.1 [STABLE]. За този преработен Android 10 има два варианта за Гугълския пакет с приложения – официалния Open GApps или неофициалния GApps, използван в темата от по-горния линк.

Вашето старо HTC One M7 няма скоро да умре!!!

Потребителски аватар
lyuboiliev
Мнения: 3
Регистриран: 09 фев 2020, 13:05

Re: Инсталиране на LineageOS 16 (преработен Android 9 Pie) на HTC One M7

Мнение от lyuboiliev » 11 апр 2020, 20:33

Не съм правил Руут, защото телефонът не е мой.
Указанията са на достъпен език, за да може да се възползват хора без познания за флашване. Идеята ми е да се удължи ресурса на старите телефони. Хората, които добре познават подобни процедури са оправни хора и имат добър жизнен стандарт. Тези хора винаги ползват мощни телефони с последен Android и нямат нужда от customs ROM.
При старите телефони имаме слаби батерии и слаби процесори, които се задъхват от 15-20 излишни (паразитни) приложения на Гугъл и производителя на телефона. При повечето customs ROM тези паразитни приложения и процеси са премахнати и операционната система е модифицирана да работи без тях.
От половин година на своя телефон Самсунг ползвам LineageOS и съм доволен.
Радвам се на всяко мнение за други customs ROM-ове.

Отговори