Някой да разбира от митници и освобождаване?

sladyrko
Мнения: 2027
Регистриран: 01 апр 2009, 18:02

Някой да разбира от митници и освобождаване?

Мнение от sladyrko » 14 окт 2016, 16:58

Значи получих пратка. И са я задържали. Не толкова умния пращач, е писал, че е за $50... И гледайте какво става сега:
Това получих на пощата си:
[Quote]Здравейте,
тази пратка пристигнa за вас като физическо лице още на 13/10/2016. Тя трябва да мине през митническо оформяне преди да я доставим.
Моля изберете един от следните варианти и ни информирайте до края на работния ден!

МОЛЯ ОСТАВЕТЕ И АКТУАЛЕН ТЕЛЕФОН ЗА ВРЪЗКА С ВАС,ЗАЩОТО ОТ 3 ДНИ НЕ ОТГОВАРЯТЕ НА ПОСОЧЕНИЯТ-0899хххххх!

1. Първи вариант е да ни упълномощите.
За целта е необходимо да подготвите следните документи:
1.-НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕНО Пълномощно в оригинал –приложена е бланка
2.-EORI номер - унифициран европейски код, който се вади от юридически отдел на митница по съдебна регистрация за фирми. Ще ни трябва копие от бланката за издаден номер. В случай, че прецените ние също бихме могли да извадим еднократен номер, който да се ползва за освобождаването конкретно на тази пратка. Таксата за услугата съобразно Ценоразписа ни е: 48 лева с ДДС. Моля в случай, че решите ние да извадим ЕОРИ номер да го отбележите на заявката.
3.-заявка за митническо представителство - важно е подробно описание на стоката на български език и уточняване на бройката- приложена е бланка
4.- документ доказващ извършено плащане към изпращача - примерно през pay pal, e-bay или извадка от кредитна карта.
Адрес на който да изпратите готовите документи:
Флайинг Карго България
София 1540, ул. Източна тангента 100, За Митнически отдел

След като бъде изготвена митническата декларация, ще Ви уведомим какви са митните сборове по имейл и ще очакваме платежните нареждания.

Пратката трябва да бъде освободена в срок от 90 календарни дни от датата на пристигането, след тази дата, ако не са предприети действия по освобождаване не можем да Ви представляваме и по закон ще се стартира процедура за унищожаване/отнемане в полза на държавата от български митници и може да Ви бъде наложена глоба или съставен акт от митническите органи.

За всяка митническа пратка се дължат такси за гаранция за Временен склад на стойност 18 лева с ДДС – т.2 от Ценоразписа ни

За всяка митническа пратка има такса за митническо освобождаване при попълване на ЕАД -18лева с ДДС-т.1 от Ценоразписа ни

Престоят на пратките в склада е безплатен за първите 3 работни дни от деня на пристигане. След това се начислява магазинаж, съгл т 3: от ценоразписа

2. Втори вариант е да транзитираме пратката до най- близката митница във вашия район, където да получите документите от наш офис и след като приключите митническите формалности и заплатите таксите към нас, пратката ще ви бъде доставена

Таксата за ползване на банкова гаранция за транизит е 18лв с ДДС, съгласно ценоразписа. За всяка митническа пратка се дължат такси за гаранция за Временен склад на стойност 18 лева с ДДС – т.2 от Ценоразписа ни

-В този случай е необходима попълнена бланка- заявка за митническо представителство да изпратите обратно по имейла- важно е подробно описание на стоката, която получавате по фактура на български език и уточняване на бройката.

3. Трети вариант е Вие да си организирате освобождаване на пратката. В този случай трябва да получите документите от нашия офис в София, ул.Източна тангента 100, рецепция

За всяка митническа пратка се дължат такси за гаранция за Временен склад на стойност 18 лева с ДДС – т.2 от Ценоразписа ни

За всяка митническа пратка има такса за митническо освобождаване при попълване на ЕАД -18лева с ДДС-т.1 от Ценоразписа ни

Престоят на пратките в склада е безплатен за първите 3 работни дни от деня на пристигане. След това се начислява магазинаж, съгл т 3: от ценоразписа[/Quote]

1-вариянт: Супер много играчка. Нямам времето и желанието да се занимавам.
2-ри вариянт - Пак супер много играчка. Ходене банки, полулни, свали, прати...
3-ти вариант: Пътувай 500км...

Ако мога ще върна пратката. Но преди да направя такова нещо. Някой с идея как по възможно най-лесен начин да си я взема.
Дори не разбрах, какво общо има тая фирма с Митницата, дори фирмата не можа да ми обясни. Леко глуповатата им телефонистка, гледаше да обясни главното само "Плати таксите", "изкарай документи". Та всеки съвет ще е ценен :)

П.С: И защо подяволите пращат пратката на Митница в София, като в моя град си има митница и Адреса за доставка е до моя град?
Бъдете добри едни към други! Да обиждаш някого заради предпочитанията му е много ниско! Намасте!

venciminchev
Мнения: 141
Регистриран: 15 ное 2011, 19:33

Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?

Мнение от venciminchev » 14 окт 2016, 17:31

http://forum.androidbg.com/showthread.php?tid=66792

4-ти коментар. Преди година и на мен ми се наложи да правя тези гимнастики, отне ми малко повече от час да свърша всичко, избрах втори вариант и аз така се чудих защо пратката не ми дойде в моя град от митницата да си я освободя сам и не разбрах, явно в София спират още. Ще ти трябват повече време, нерви и още парички, но ще се оправиш (yes)

ivo___
Мнения: 170
Регистриран: 06 юли 2010, 10:30

Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?

Мнение от ivo___ » 14 окт 2016, 17:34

Фирмата всъщност е FedEX. Името в България е друго (няма да е още дълго така).
С тях трудно ще се разбереш (няма да се разберете), ако не направиш описаното от тях.
Пратката тръгва с декларираната стойност: $50. Приемайки така пратката, Флайинг Карго са длъжни да манифетират стоката и да поискат освобождаване посредством мито(ако има), антидъмпингово (ако има) и ДДС. Не е техен проблем, че е такава декларираната сума.

Само за да те успокоя (не вярвам да те успокоява) ще ти дам един пример. За 500гр мостри (5 различни продукта - суровини за производство) с обща цена 4,5 USD (това е статистическа информация и само за целите на митница, мострите бяха безплатни и ние НЕ дължим пари за тях на изпращача) изпратени до нашата фирма, НО погрешно декларирана ,заради запетая , сума в размер на 450 USD заплатих 300лв разходи (мита, складиране, такси на Флайинг Карго), митническо представителство и поне 3 пъти ходене до техния офис. Обяснението, че е станала грешка просто не се получи. От митница също ми отказаха корекция на стойността. Та си платихме всичко.

С две думи: или зарязваш стоката и пишеш до изпращача, че за да си я вземеш ще трябва да платиш по груби сметки около 80-100лв такси, представителство, ДДС и тн. и да ти върне парите или да те компенси, ИЛИ плащащ всичко и си вземаш пратката. :)

markata88
Мнения: 67
Регистриран: 22 май 2016, 00:26

Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?

Мнение от markata88 » 14 окт 2016, 17:37

т.1 ще ти излезе най-скъпо , но и няма да се занимаваш нищо
т.2 ще е по-евтино, но ще обиколиш тук-там
т.3 не си заслужава

Преди 8год. И аз се бях прецакал така - платих за по-скъпа доставка, оказа се че идва с DHL на реалната им стойност, плащал съм им транспортиране по митници, представителство , застраховка .

Накрая уж да дойде по бързо се оказа по-бавно и значутелно по-скъпо.

Продавачът го е шипнал с някоя международна фирма , която оперира в БГ с тази фирма , която ти пише.

Взимал съм и директно от митницата, но идва там когато е по обикновена поща, а не с разните им големи международни куриери. С митничарите голямо надлъгване става тогава :)

sladyrko
Мнения: 2027
Регистриран: 01 апр 2009, 18:02

Re: Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?

Мнение от sladyrko » 14 окт 2016, 17:44

В крайна сметка се отказвам от пратката и ще я върнат.
На молбата за отказване има ЛК....... Какво значи това? Лична карта ли? Какво да попълня след него? Досега не съм се занимавал с такива неща.
Бъдете добри едни към други! Да обиждаш някого заради предпочитанията му е много ниско! Намасте!

tzincbg
Мнения: 6134
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?

Мнение от tzincbg » 14 окт 2016, 19:56

Ако става дума за пратка от Китай ползвайте registered airmail. По-евтино, по-бавно, идва в пощата - в клона или на адрес според зависи от клона. Ако там спре на митница вече вместо да ходите до митница, плащате 18лв на пощата + ДДС и мито и те за още 3 дни ви го донасят - почти без разправии, без нотариални заверки. Ако пратката е от USA по същите съображения избирате US first class airmail.
Изключения са единствено Top one в Aliexpress, при който ако платите DHL идва с DHL от ЕС и не се дължи нищо и идва до вратата и още някои със складове/пощенски/куриерски партньори в Европа.

Не разбирам защо не изберете втори вариант?
Ще дойде в най-близката митница - София/ Враца/ Ст. Загора/Варна и т.н. интам ще си попълните декларациите - ще платите мито иЛИ Ддс на държавата и таксите на куриера и готово. Става за час.

Потребителски аватар
Вито
Мнения: 5063
Регистриран: 09 яну 2008, 01:07

Re: Re: Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?

Мнение от Вито » 14 окт 2016, 20:35

Аз така се излъгах да поръчам един таблет от gearbest и имаше опция за един долар да ми го пратят с DHL. Тва добре, но не ми дойде на акъла, че ще го боднат с реална цена и ще ме нагласят с митница. Получих подобен меил. Изобщо нямах желание да им давам пълномощни, обадих се и им казах да си го пращат на адреса който съм дал - Видин. Във Видин има клон на DHL, а от там ме пратиха във фирма която се занимава с освобождаването на пратки от митница. Това е най-скъпият вариант, но и най-бързият. Отидох във фирмата, платих, дадоха ми квитанция (те си се оправят с банката), с квитанцията се върнах в DHL, платих в офиса квото трябва и си взех устройството. Таблета струваше 160 лв. Платих още 50 за такси и ддс. От тогава никакъв DHL. Е, вярно дойде за 5 дена, но...
Трети телефон поръчвам от Али за 150 долара и до сега един лев такса не съм платил. От Китай го пращат в страна от ЕС и от там стартира към България. И трите пъти телефона дойде за по малко от 20 дена.
SAMSUNG Note 10 Plus Black
HUAWEI Mate 10 Pro Blue
NOKIA 808 PureView Black

KuKeR
Мнения: 1249
Регистриран: 31 окт 2006, 10:37

Re: Re: Re: Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?

Мнение от KuKeR » 14 окт 2016, 21:00

Може да се поръча и от Goldway, с опция "Seller's Shipping method" - никакви мита и такси тук.

sladyrko
Мнения: 2027
Регистриран: 01 апр 2009, 18:02

Re: Re: Re: Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?

Мнение от sladyrko » 14 окт 2016, 21:23

Отказах пратката. Да я горят, връщат каквото искат. Това е безобразие. Сигурен съм, че и там перат пари, чрез тая спедиторска фирма. Иначе защо не го докарват до митницата в моя град, а го оставят в София? Я гледай колко такси се плащат, че и плащаш, че ти го държат в склада им. Пълна гавра е. Честно тая държава такъв боклук стана, че напълно разбирам тея които си бият шута за чужбина. А да отида с кола, за колет 200лв, ще дам 400 за бензин... Какво да ви кажа... :)
Бъдете добри едни към други! Да обиждаш някого заради предпочитанията му е много ниско! Намасте!

tzincbg
Мнения: 6134
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Re: Re: Re: Re: Re: Някой да разбира от митници и освобождаване?

Мнение от tzincbg » 14 окт 2016, 21:36

Ооо и Goldwaу ли са го въвели вече? Супер. Те са стабилен и качествен магазин, макар и не най-евтиният. Но по-евтин от Top one все пак.

Отговори