Как четете ел. книги?

Toneta
Мнения: 232
Регистриран: 13 ное 2007, 23:00

Как четете ел. книги?

Мнение от Toneta » 16 фев 2014, 21:42

Не четете електронни или по принцип не четете ми е интересно.

dardanov
Мнения: 76
Регистриран: 07 юни 2013, 22:33

Re: Как четете ел. книги?

Мнение от dardanov » 17 фев 2014, 01:14

Предпочитам си хартията, електронни свалям, когато не мога да ги намеря по друг начин. Използвам tukan reader for WP8 на 6 инчов. Приемливо е като размер

stefanicio
Мнения: 567
Регистриран: 12 сеп 2012, 23:41

Re: Как четете ел. книги?

Мнение от stefanicio » 17 фев 2014, 02:11

Бих посъветвал всеки, който обича да чете, да отдели някой лев и да си вземе четец за електронни книги с E-Ink дисплей (електронно мастило). Почти няма разлика между него и хартията (за мен няма изобщо). Вижда се прекрасно и не натоварва очите. Напоследък се появиха и такива четци, които имат и подсветка и можеш да четеш дори в напълно тъмна стая. Аз лично си купих Kindle Paperwhite и това е най-готиното устройство, което някога съм притежавал. Батерията му държи по 3-4 седмици с нормално четене. Дисплея се вижда перфектно на слънчева светлина, дори смея да кажа, поради липсата на отблясъци се вижда по-добре отколкото страниците на книга, когато чета на плажа. Освен това в торент сайтовете има огромни библиотеки с електронни книги на български. Наскоро си свалих една с 14 хиляди заглавия и дори баща ми, който е вманиачен книгоман, намира неща, които никога не е чувал че са превеждани на български :)

agb
Мнения: 74
Регистриран: 17 юни 2004, 17:58

Re: Как четете ел. книги?

Мнение от agb » 17 фев 2014, 08:37

Аз също имам ел. четец и съм много доволен. Аз се спрях на друг вариант - PocketBook Touch и то заради голямото разнообразие от файлове, които може да чете: doc, docx, txt, pdf, epub и не знам си какво още. Четенето на дълъг текст от e-ink екран е мнооого различно от екран с подсветка. Но все пак мога да кажа, че техническа и професионална литература, при която текстовете са съчетани с таблици, схеми и графико, се намира предимно в PDF формат и не е много удобно за четене на малкия екран и предпочитам да си взема лаптопа. Но за прочитна литература четеца няма грешка. Естествено, че да разлистваш хартията си носи едно неповторимо усещане, но пък да си носиш 15-20000 книги със себе си и да може да си четеш по всяко време също има предимство, компактен е, не се мачкат и цапат страниците, зареждаш го един път в месеца... Има си предимства.

А на Киндъла могат ли да се слагат книги извън книжарницата на Амазон? Аз мислех че са строго обвързани с продажбите на собствените книги. Дори доколкото знам даже не ти продават книгите, а ти ги отдават под наем на устройството и нямаш право да си ги местиш на друго устройство. Киндъла чете ли други формати освен EPUB?

omax
Мнения: 1286
Регистриран: 30 ное 2006, 08:48

Re: Как четете ел. книги?

Мнение от omax » 17 фев 2014, 09:46

Content Formats Supported
Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC natively; HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP through conversion

stefanicio
Мнения: 567
Регистриран: 12 сеп 2012, 23:41

Re: Как четете ел. книги?

Мнение от stefanicio » 17 фев 2014, 13:35

[Quote]техническа и професионална литература, при която текстовете са съчетани с таблици, схеми и графики, се намира предимно в PDF формат и не е много удобно за четене на малкия екран[/Quote]За това си много прав. Разбира се, всичко зависи от конкретният технически материал. Аз чета предимно литература свързана с програмиране, компютри и други неща. При тях няма много таблици, а предимно са редове с код и такива подобни. Бих казал, че се чете доста прилично и се разбира всичко, което е написано. Разбира се, на PC с голям монитор всичко се вижда доста по-добре, но пък не можеш да четеш дълго време, понеже направо ти изпича очите. Като цяло PDF формата е проблем за всички четци, заради невъзможността да се форматира допълнително. Все пак, може преди да го качиш да си го форматираш на компютъра в подходяща за теб форма.

[Quote]заради голямото разнообразие от файлове, които може да чете[/Quote]Има една безплатна програмка за PC. Нарича се Calibre. Всеки собственик на четец за електронни книги трябва да я има инсталирана на компютъра си задължително. Тя не само, че може да превръща всички формати един в друг, а също така поддържа всички електронни четци и има функция за създаване и работа на собствена библиотека. Супер удобна е за управление на електронните ти книги. Аз лично си сменям кориците на книгите преди да ги кача. Например, когато четох \"Хобита\" му сложих нова корица която беше тапет от игралния филм. Доста забавно е книгите ти да са с картинки в менюто на четеца :D

[Quote]А на Киндъла могат ли да се слагат книги извън книжарницата на Амазон?[/Quote]Честно да си призная, до сега не съм си купувал нито една книга от Amazon. Нямам никаква идея каква им е политиката с предлагането, продаването и отдаването под наем на определено съдържание. Аз лично използвам старият изпитан бабешки метод за набавяне с подходящ материал за четене... ( If you know what i mean :D ). Прехвърлям си всичко на четеца от компютъра през USB. Дори си jailbreak-нах Kindle-а и му сложих допълнителни речници и Screensaver-и. Предпочитам в режим на изчакване на дисплея ми да стои гола мацка, а не някакво перо с мастилница, каквито са стандартните тапети :)

PF
Мнения: 112
Регистриран: 21 окт 2005, 22:18

Re: Как четете ел. книги?

Мнение от PF » 17 фев 2014, 21:11

Случайно видях темата и ми стана много интересно. Имам повод да купя подарък и се бях спрял на таблет, но електронният четец би бил интересен избор.
Понеже съм профан в тази област, имам няколко въпроса, които може и да звучат смешно, но все някакси трябва да се образовам:
1. Черно-бял дисплей или цветен?
2. Wi-Fi или 3G?
3. С четеца може ли да се сърфира в интернет и, ако да, каква е разликата с таблет?
4. Някакви впечатления за Kindle Fire HDX 8.9\"?
Благодаря предварително.

stefanicio
Мнения: 567
Регистриран: 12 сеп 2012, 23:41

Re: Как четете ел. книги?

Мнение от stefanicio » 17 фев 2014, 22:50

Здравей :)
Ето отговор на някои от въпросите ти :)

1. E-Ink дисплея е коренно различна технология от LCD, TFT, LED дисплеите. Специфичното при него е, че има нужда от енергия само когато си променя изображението. Това го прави перфектен за четци за електронни книги, понеже консумира енергия само при прелистването. Когато си на дадена страница може да си стоиш на нея часове без никаква консумация на батерия. Същността на технологията (за сега) не позволява да се изобразяват цветни изображения. Дисплеите (най - често) са с 16 тона на сивото и всички картинки, които са показват са черно - бели, изградени от тези 16 тона.

2. Много зависи от конкретният модел. Най - обикновените нямат нито едно от двете. По - скъпите имат. Wi - Fi е ясно какво е. 3G обаче е малко по - различно от на таблетите. Нямат слот за SIM карта за данни примерно, а просто използват вграден 3G модем. Този модем се свързва със съществуваща мрежа на производителя на четеца. Поне в случая с Kindle на Amazon е така. Да си призная честно, не съм гледал дали имат покритие в България и какво точно е, но имат наистина доста голяма мрежа. Този 3G е безплатен.

3. Ами по принцип е възможно да се сърфира с четеца в Интернет и аз го правих в началото (по скоро от любопитство). За съжаление обаче това сърфиране е голяма мъка. Самите E-Ink дисплеи имат ужасно дълго време за реакция на пикселите. Не е като на телевизорите и таблети/смартфони по няколко милисекунди а е цели секунди. Това означава, че зареждането и показването на страниците става ужасно бавно и тегаво. Ако решиш да браузваш за удоволствие или още по-лошо за да свършиш нещо, направо ще те накара да си метнеш четеца през прозореца.

4. Нямам лични впечатления за конкретният таблет, но мога да кажа впечатления за марката. Специфичното на устройствата предлагани от Amazon е, че са невероятно евтини. Продават ги с почти нулева печалба и могат да се поръчат директно от тях. Това ти спестява прекупвачите, които допълнително увеличават цената. Устройствата са толкова евтини, понеже Amazon разчитат на това, че ти ще пазаруваш от техният магазин. Поради тази причина таблетите Kindle Fire нямат инсталиран Google Play Store, а имат Amazon App (или както там им се казва магазина) и когато искаш да си инсталираш приложение го правиш през техният магазин. Честно казано той е доста богат и лесен за работа, така, че няма да имаш проблеми с достъпа до приложения или каквото и да е друго съдържание, което искаш да купиш :)

devoted77
Мнения: 76
Регистриран: 15 сеп 2012, 19:43

Re: Как четете ел. книги?

Мнение от devoted77 » 17 фев 2014, 23:41

Много хубава тема! Обичам да чета и предпочитам класическата книга, но напоследък много съм се замислил и аз за електронен четец. Някой дали има наблюдения върху е-бук рийдърите на Престижио, че съм си харесал един-два модела, да изкаже впечатления?

PF
Мнения: 112
Регистриран: 21 окт 2005, 22:18

Re: Как четете ел. книги?

Мнение от PF » 18 фев 2014, 00:22

Благодаря за отговорите. Имам още въпроси. :-)
Т.е. да разбирам, че за четене на книги по-добре е черно-бял четец и няма нужда от цветен, какъвто е Kindle Fire HDX? Или, ако купя Fire HDX и чета само книги на него, той ще работи в черно-бял режим, подобно на Paperwhite?
Ако реша за черно-бял, кой е най-добрия четец? Доколкото знам, Kindle са водеща марка.
А дали на всеки Kindle би могло да се метне от торент тази библиотека с 14 000 заглавия?
Принципно, бях решил да купя Samsung Note 10.1 с резолюция 2560 х 1600 пиксела, Android 4.3, което е ретина дисплей. Дали на подобен таблет се четат книги по същия начин, както на четец, или е по-зле?

Отговори