За Apple и борбата им да предпазят личната сигурност на потребители си като не събират и продават информация!

sladyrko
Мнения: 2027
Регистриран: 01 апр 2009, 18:02

За Apple и борбата им да предпазят личната сигурност на потребители си като не събират и продават информация!

Мнение от sladyrko » 29 яну 2018, 16:13

Понеже много хора не вярват в искреността на Apple, че не събират и продават информация, ето малко интересна информация.

Вчера в Редит имаше AMA с DuckDuckGo (ask me anything) в превод: Попитай ме всичко с голяма част от хора.

За тези които не знаят DuckDuckGo е търсачка (подобна на Google) която не събира ваша информация и благодарение на това, няма да виждате реклами на това което търсите. Търсачка която всеки би трябвало да ползва. И е тотален хит в момента.

На въпрос на редитор: It's also great that Apple has framed it the same way, but do they actually put privacy first?

Превод: Дали поставят личната информация на първо място?

Човек от екипа на DuckDuckGo отговаря:
Among US-based companies, I'd say Apple does a pretty good job. Apple does not monetize your personal information on their platforms.

Превод: Из между американските компании, бих казал, че Apple прави доста добра работа. Apple не изкарва пари от личната информация.

Ето и статия в The Guardian:

No tracking, no revenue: Apple's privacy feature costs ad companies millions
Превод: Няма следене, няма печалба:Опция в сигурността на Apple струва милиони на компании които разпространяват реклами https://www.theguardian.com/technology/2018/jan/09/apple-tracking-block-costs-advertising-companies-millions-dollars-criteo-web-browser-safari

No tracking, no revenue: Apple's privacy feature costs ad companies millions

Ето и линк към AMA на DuckDuckGo: https://www.reddit.com/r/IAmA/comments/7tnnv9/its_data_privacy_day_2018_im_the_founder_ceo_of/

Има доста интересна информация.

Сега "личната сигурност" е голям глобален топик. За тези които се интересуват от такива неща, прочетете го.
Има писано пак от екипа на DuckDuckGo как точно Google и Facebook ви следят.

Ето и още нещо интересно. Ако ползвате Андроид отворете https://www.google.com/maps/timeline?pb и вижте точно къде сте ходили, зловещо, а? :)

P.S: Темата не е Apple срещу Google. Затова спрете животинския си инстинкт за караници. Информативно е. Има много хора които идея си нямат колко много информация компаниите имат за тях. А също и да информира тези които са грешно информирани. Много хора никога няма да сменят една компания за друга, а други като са информирани биха променили някой навици... :)
Бъдете добри едни към други! Да обиждаш някого заради предпочитанията му е много ниско! Намасте!

polarr31
Мнения: 522
Регистриран: 07 дек 2011, 14:56

Re: За Apple и борбата им да предпазят личната сигурност на потребители си като не събират и продават информация!

Мнение от polarr31 » 29 яну 2018, 16:45

polarr31 написа:
29 яну 2018, 16:13
Понеже много хора не вярват в искреността на Apple, че не събират и продават информация, ето малко интересна информация. Вчера в Редит имаше AMA с DuckDuckGo (ask me anything) в превод: Попитай ме всичко с голяма част от хора. За тези които не знаят DuckDuckGo е търсачка (подобна на Google) която не събира ваша информация и благодарение на това, няма да виждате реклами на това което търсите. Търсачка която всеки би трябвало да ползва. И е тотален хит в момента. На въпрос на редитор: It's also great that Apple has framed it the same way, but do they actually put privacy first? Превод: Дали поставят личната информация на първо място? Човек от екипа на DuckDuckGo отговаря: Among US-based companies, I'd say Apple does a pretty good job. Apple does not monetize your personal information on their platforms. Превод: Из между американските компании, бих казал, че Apple прави доста добра работа. Apple не изкарва пари от личната информация. Ето и статия в The Guardian: No tracking, no revenue: Apple's privacy feature costs ad companies millions Превод: Няма следене, няма печалба:Опция в сигурността на Apple струва милиони на компании които разпространяват реклами https://www.theguardian.com/technology/2018/jan/09/apple-tracking-block-costs-advertising-companies-millions-dollars-criteo-web-browser-safari No tracking, no revenue: Apple's privacy feature costs ad companies millions Ето и линк към AMA на DuckDuckGo: https://www.reddit.com/r/IAmA/comments/7tnnv9/its_data_privacy_day_2018_im_the_founder_ceo_of/ Има доста интересна информация. Сега "личната сигурност" е голям глобален топик. За тези които се интересуват от такива неща, прочетете го. Има писано пак от екипа на DuckDuckGo как точно Google и Facebook ви следят. Ето и още нещо интересно. Ако ползвате Андроид отворете https://www.google.com/maps/timeline?pb и вижте точно къде сте ходили, зловещо, а? :) P.S: Темата не е Apple срещу Google. Затова спрете животинския си инстинкт за караници. Информативно е. Има много хора които идея си нямат колко много информация компаниите имат за тях. А също и да информира тези които са грешно информирани. Много хора никога няма да сменят една компания за друга, а други като са информирани биха променили някой навици... :)
Въпроса не е в предоставянето на лична инф. за рекламни цели.Това ако е проблем, то той е най-незначителния. Въпроса е в нахалството на разните служби и службици като нашето ДАНС, които могат да тършуват в личната ни информация по всяко време.Въпроса с достъпа до личната информация е доста болезнен за хора на висши ръководни постове в държавната администрация, за хора работещи в институции управляващи средства от еврофондовете. Мисля, че не е необходимо да уточняваме, че се следи за "политическа коректност". И разбира се за висши мениджъри от частния сектор. Относно историята на местоположението, можете да я спрете и да я изчистите.

tzincbg
Мнения: 6134
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Re: За Apple и борбата им да предпазят личната сигурност на потребители си като не събират и продават информация!

Мнение от tzincbg » 29 яну 2018, 17:26

Направете това на Iphone-a си, зловещо, а? ;)

https://www.google.bg/amp/www.iclarified.com/36198/how-to-view-the-location-history-of-your-iphone/amp
Колкото до това, че Apple така губят от реклама, НАЛАГА се. Такъв им е ИМИДЖЪТ. По-скъпо ще е да си признаят.

Не съм много сигурен доколко да вярвам и на duckduckgo.
Напоследък и те имат реклами. Твърдят, че е само по ключовата дума. Нали обаче трябва да се следи броя на кликовете. А дали напълно анонимно ги следи или все пак не трие IP-то от заявката?

velnsl
Мнения: 985
Регистриран: 30 сеп 2007, 00:08

Re: За Apple и борбата им да предпазят личната сигурност на потребители си като не събират и продават информация!

Мнение от velnsl » 29 яну 2018, 18:46

След всяко оакване от тази компания излиза такова оплакване от служибите, че Епъл не им предоставяли или че трудно се хаквали. Обичаен трик, който няма нищо общо с истината, който има за цел лъскане на имиджа след поредният фал.

sladyrko
Мнения: 2027
Регистриран: 01 апр 2009, 18:02

Re: Re: За Apple и борбата им да предпазят личната сигурност на потребители си като не събират и продават информация!

Мнение от sladyrko » 29 яну 2018, 19:22

Не си схванал явно, не Apple губят, а другите губят пари заради Apple, че не позволяват следящи кукита..

Не вярваш на DuckDuckGo, а вярваш, че Apple лъжат? Евала, страшно мислене. Имат реклами, както каза, по търсената дума се показват. Дoста голяма част от търсачката е Open Source. И там не е доказано обратното, че събират каквато и да е информация.

А другия, на нищо не вярва.

Странни хора има, вярват на това което искат и искат да го наложат като истина.

Досега никой не е доказал обратното, тога говори доста.
В най-лошия случай, няма да е толкова зле колкото Google.

И моля, давайте примери с факти, така "ама аз не вярвам", не върви. Много хора не вярват в извънземните, други в други неща, но без доказателство е мнението на човек който няма достъп до информацията, а така поставят трърденията си, че едва ли не са вътре в нещата.

Нека хората да си имат представа, за някой неща и да са информирани. Пак повтарям, темата не е за караница и "теории" на "нормалните" хора. :)

P.S: Толкова големи компании няма как да лъжат, когато това е част от огромния ПР с който излизат. Явно си нямате на идея, но, ако бъдат хванати в лъжа, цената на стоковата борса ще рухне и ще им струва милиарди. И това е малкия проблем. Колко дела ще бъдат заведени? Заради едно "забавяне" на телефона има вече сигурно 30 дела за луди пари. Колко клиенти ще спрът да ги купуват? Това не е като нашите тука които правят тостери и единия да изгори на първия ден, защото е правен от евтини части... :)

P.S 2: В първия пост съм забравил да добавя и това: https://myactivity.google.com/myactivity дори гласовите команди се записват.
Бъдете добри едни към други! Да обиждаш някого заради предпочитанията му е много ниско! Намасте!

tzincbg
Мнения: 6134
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Re: Re: Re: За Apple и борбата им да предпазят личната сигурност на потребители си като не събират и продават информация!

Мнение от tzincbg » 29 яну 2018, 19:57

[quote] Толкова големи компании няма как да лъжат[/quote]
(woo):D:P(cyber) :)
https://www.google.bg/amp/s/amp.businessinsider.com/the-biggest-lies-ever-told-by-major-advertisers-2012-11
https://www.google.bg/amp/s/www.business2community.com/communications/companies-lie-us-cant-anything-01377978/amp
А тук има за Apple, за измислените карти на покритие и още:
http://www.cracked.com/article_19485_5-outrageous-lies-companies-are-legally-allowed-to-tell-you.html

А за компанията Енрон чувал ли си?

sladyrko
Мнения: 2027
Регистриран: 01 апр 2009, 18:02

Re: Re: Re: Re: За Apple и борбата им да предпазят личната сигурност на потребители си като не събират и продават информация!

Мнение от sladyrko » 29 яну 2018, 20:06

Не говорим за такъв вид реклама.
Btw има изледвания, че Нутела помагала за нещо си :D Колко е истина, те си знаят.
След Snowden много неща се промениха, едни си останаха същите "Google", други решиха да заемат неговата позиция. И тук не говорим за това което си показал "та*ак" рекламация, а нещо супер ЛИЧНО - собствената ти информация.
За близу 4 години промотиране, един не излезе да каже "Ето доказателството, Apple продава или подава информация". Всички секюрити ресърчари ги дават за пример за сигурен телефон, до колкото е възможно.
Например същите казват "Стойте далече от Майкрософт, събират всичко което правите" като излезе Windows 10.

Просто няма как да им се размине. Прекалено много умни хора ровещи се в такива неща има. :)
Бъдете добри едни към други! Да обиждаш някого заради предпочитанията му е много ниско! Намасте!

miro2018
Мнения: 3
Регистриран: 29 яну 2018, 07:32

Re: За Apple и борбата им да предпазят личната сигурност на потребители си като не събират и продават информация!

Мнение от miro2018 » 29 яну 2018, 20:14

Нормално е Apple си е най-високата класа нормално е да не събира и продава информация за потребителите. Докато при всички останали производители наблюдаваме борба за надмощие и пазарен дял чрез нефункционални иновации при Apple наблюдаваме съвършенство.

maxito2
Мнения: 684
Регистриран: 17 юни 2008, 16:00

Re: За Apple и борбата им да предпазят личната сигурност на потребители си като не събират и продават информация!

Мнение от maxito2 » 29 яну 2018, 20:41

не съм я чувал тая патка-търсачка и не знам къде точно е хит в момента, но поне за мен рекламите, базирани на търсенията, са полезни - вместо да губиш време и да проверяваш определени онлайн магазини за оферти и промоции, автоматично им виждаш конкретни продукти с цени в ненатрапчиви реклами..
Apple нямат нужда да продават информация, изкарват си парите по друг начин. Gmail, Google Maps, YouTube и всички останали безплатни услуги все пак имат разходи и трябва някой да плаща в крайна сметка.

miro2018
Мнения: 3
Регистриран: 29 яну 2018, 07:32

Re: Re: За Apple и борбата им да предпазят личната сигурност на потребители си като не събират и продават информация!

Мнение от miro2018 » 29 яну 2018, 20:46

“Apple нямат нужда да продават информация, изкарват си парите по друг начин. Gmail, Google Maps, YouTube и всички останали безплатни услуги все пак имат разходи и трябва някой да плаща в крайна сметка.”
Много точно казано (yes) Просто безплатен обяд няма.

Отговори