Apple oт olx ?

telefoncho
Мнения: 79
Регистриран: 03 авг 2009, 09:07

Apple oт olx ?

Мнение от telefoncho » 27 сеп 2018, 00:13

темата е към хората, които са купували телефони от olx или телефони на лизинг или договор
Бихте ли ми казали мнение и има ли риск при купуването?

telefoncho
Мнения: 79
Регистриран: 03 авг 2009, 09:07

Re: Apple oт olx ?

Мнение от telefoncho » 27 сеп 2018, 00:15

за тази става дума

RazzleDazzle
Мнения: 34
Регистриран: 03 фев 2018, 20:20

Re: Apple oт olx ?

Мнение от RazzleDazzle » 27 сеп 2018, 00:17

Недей да правиш глупости да спестиш 5-10% ако ще взимаш, взимай от лицензирани,истински магазини ,било то за ново или 2ра ръка. :|

tzincbg
Мнения: 6134
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Re: Apple oт olx ?

Мнение от tzincbg » 27 сеп 2018, 05:10

1.Има риск да е реплика. Сравнявай серийния номер на гаранцията с този на самия телефон(не на кутията). Гледай YouTube как се разпознават реплики, но и те са различни.

2.Има риск човекът да не си плаща лизинга и като изтекат двете години отключването да е невъзможно. Затова не взимай ако пише теленор,
ако на бележката не се вижда, че е платен напълно (не случайно са малко по-евтини).

3.Има риск да е краден(ако е заключен Icloud или няма гаранция). В един момент може да се наложи да го върнете на полицаите или просто да не работи.

pretorianec
Мнения: 456
Регистриран: 06 юли 2007, 16:11

Re: Re: Apple oт olx ?

Мнение от pretorianec » 27 сеп 2018, 08:08

Що се касае за iPhone,винаги сравнявай сериен номер и IMEI на кутията и на гаранционната карта! Ако на снимката на обявата ги няма ги поискай от продавача! Провери ги и в интернет,какъв е статуса на телефона(дали е активиран,заключен,дали не в блеклист,и т.н.) не на последно място винаги искай опция за преглед и тест! Плащаш ли толкова пари това е задължително! Номера и реплики от сорта на "Ами кутията е запечатана И като го активирате няма как да го продам",да не ти минават... по-принцип не пазарувам от такива места,а винаги или от голяма верига,или мобилен оператор,но това лято ми се наложи и взех от там Самсунг S9 за подарък,запечатан и с гаранция от Виваком(аз само запечатани телефони предпочитам да взимам)с опция преглед и тест! Всичко беше наред и телефона си работи перфектно! Що се отнася обаче за iPhone,особено Теленор,имай предвид че шанса да си остане заключен дори и след изтичане на договора е голям! Най-малкото защото никой не ти гарантира дали ще се плащат сметките или лизинга по-картата с която е купен за да го отключват в последствие! При А1 проблеми засега няма защото там са отключени! И пак казвам винаги искай всички документи за произход(фактура,касов бон,гаранция,всичко) при това не копие а оригинал! Някои пращат копия на ксерокс което не е ОК за мен.
Телефон с шайба(аналогов).

arakchiev
Мнения: 278
Регистриран: 01 мар 2014, 11:45

Re: Apple oт olx ?

Мнение от arakchiev » 27 сеп 2018, 09:33

Позволявам си да копирам поста на колега от Фото Форума, защото ми се струва важен за подобни теми тук:

"Споделям моя случай от днес та да си имат колегите едно наум при изпращането на скъпи телефони през куриер. Та на 21ви септември изпращам за София до офис на Еконт Айфон Х 256 гб. Дотук всичко нормално,човека не взема пратката 4 дни,всеки ден ми казва че ще отиде утре и така. Вчера виждам статус на пратката Върната след преглед и днес отивам да си я прибера. Още при отварянето на пакета,виждам РЕПЛИКА на Х, но със същия ИМЕЙ номер,естествено всичко друго като сериен номер и модем номер са различни, но Еконт се хващат за това че имей номера е същия. След отказ да приема пратката,написахме рекламационно писмо и чакам разрешение до 2 седмици. ИМЕЙ номера на РЕПЛИКАТА може да се манипулира,какви са били сценариите за измамата не мога да кажа,дали има замесен служител или не,също не зная. На обявата бях снимал и ИМЕЙ номера на моя телефон за да може всеки да си го провери в сайтовете че е с активна гаранция. Мисля че се задава нова измама със скъпи телефони и затова искам да споделя моя опит,та дано няма други изгорели. Поздрави!"

josipz
Мнения: 427
Регистриран: 23 ное 2007, 16:26

Re: Re: Apple oт olx ?

Мнение от josipz » 27 сеп 2018, 10:25

Последните 5-6 години купувам и продавам почти само в продавалник/OLX. Имам над 50 покупко-продажби (телефони, таблети, телевизори, смарт часовници и др.). OLX е ок за покупки за хора, които разбират от това, което купуват.
Най-важното, на което най-много държа, е продуктът да има документ за произход и гаранция. Дори да има преглед и тест продуктът, за 10тина минути е невъзможно да си сигурен, че устройството е на 100% здраво. Случвало ми се е телефон да дефектира, гаранционно беше подменен. В OLX има много измамници и некоректни, трябва изключително много да се внимава. При покупка на apple продукт се проверява:
- IMEI - кутия, устройство, гаранционна карта. Проверява се и в Интернет кога е активирано устройството и дали не е обявено за откраднато (ако си има читави документи, няма значение дали е blacklisted).
- наранявания на корпуса - при сериозни наранявания на корпуса, екрана или гърба отпада гаранцията. Появилите се неизправности се смята, че са от неправилна експлоатация.
- сменен екран - при сменен екран в неоторизиран сервиз (оторизиран е Криейтив Център) гаранцията отпада. Екраните, които слагат по гаражните сервисчета се познават - по бледи са, тъч-а не работи толкова добре, колкото на оригиналния. Някои сменят само стъклото над тъча, когато е леко спукано - остават жълтеникави петна или ленти от лепилото.
- iphon-ите имат лакмус за намокряне. При намокряне на телефона се оцветява. В сервиза като видят оцветен - гаранцията пада. Тук е малко спорен казуса, т.к. винаги може да претендирате, че не вие, а сервиза/магазина/куриера са виновни.
- задължително е устройството да е напълно ресетнато при покупка. Icloud акаунт на друг е почти невъзможно да се махне.
Относно телефоните на лизинг: Никакъв проблем не е лизинга! Който има задължение да го изплаща да му мисли. По никакъв начин притежтелят на телефона не може да бъде ощетен, заради неплатен лизинг. Задължението е вързано към ЕГН на лизингополучателя.
Относно гаранцията: В България гаранцията на техника закупена на ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ Е 2 години! Продавачът може да си пише каквото иска като гаранция. По закон тя е 2 години и 2 години имате право да си я търсите. Гаранцията е на устройството и няма нищо общо с притежателя. Много весели online магазинчета имат условие, че гаранцията отпада при препродажба на устройството. Това противоречи на закона. И когато видят, че сте нясно с това си я уважават.
Покупка от магазин е по-сигурна отколкото в OLX. Но и цената е доста по-висока. Ако се внимава и човек има някакви средни познания за това което купува, вероятноста да е прецакан е минимална.
Телефонът от прикачената обява ми изглежда читав, гаранционната карта изглежда мтелска. Цената горе долу приемлива.

tzincbg
Мнения: 6134
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Re: Re: Re: Apple oт olx ?

Мнение от tzincbg » 27 сеп 2018, 10:46

Много ценни съвети, благодаря.
Но сигурен ли сте, че ако продавачът не си плаща лизинга или абонамента към теленор, после купилият има шанс да ги накара да отключат телефона? Ако да, как?

Воден-дух
Мнения: 1556
Регистриран: 01 дек 2010, 14:58

Re: Apple oт olx ?

Мнение от Воден-дух » 27 сеп 2018, 10:48

Продавачите също да внимават - навъдили са се разни келеши, които поръчват Айфона, при пробването си въвеждат Епъл ай ди акаунта, после се отказват от покупката с някакви измислени причини, но не излизат от акаунта си и така телефона се озовава обратно при продавача със заключен айклоуд и келеша започва да изнудва продавача да му плати определена сума, за да си даде паролата на акаунта и човекът да може да излезе от акаунта на измамника!!! (angry)

gog88
Мнения: 902
Регистриран: 27 яну 2006, 08:24

Re: Re: Re: Re: Apple oт olx ?

Мнение от gog88 » 27 сеп 2018, 10:53

Ако не са платени лизинговите вноски или пък абонаментните такси по договора няма вариант от Теленор да отключват телефона след изтичане на договора.
Apple iPhone 11 pro max, Midnight Green
Apple Watch Series, Nike 4 44mm
Apple AirPods Pro
Samsung Galaxy Tab S4 SM-T835-10.5",LTE, Black

Отговори